Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

maminka-s-dcerou-problemy-hco_i34.jpg

Řešíme vztahy - Mamka mi všechno zakazuje

Ahoj. Co mám dělat, když mi mamka nechce dovolit holit si nohy ani na léto. Všechny holky se holí jenom já ne. A taky mají všichni mají facebook jenom já ne. Holky se baví hlavně přes FB, a mě ve škole moc neberou, protože nerozumím jejich zkratkám, písničkám aj. slovům. Co mám dělat?
Linda 13

Odpověď:


Milá Lindo,
chápu, že to pro tebe není jednoduché a že bys chtěla dělat to, co ostatní holky.
Na druhou stranu chápu i tvoji mamku. Chce Tě chránit před různými nebezpečími, která na FB na děcka číhají, a taky nejspíš nechce, abys dělala za každou cenu všechno to, co ostatní děcka.

Možná by sis o tom mohla s mamkou v klidu promluvit. Říct jí, jak se cítíš, když ti zakazuje věci, které ostatní mohou dělat, a jak se ty pak cítíš odstrčená a nepřijímaná. Nevyčítej jí to, jen se o tom v klidu spolu pobavte. Taky by ses mamky mohla zeptat, PROČ Ti ty věci nedovoluje. Je dobré pochopit její důvody. Možná má mamka pravdu.
Víš, holení nohou je podivnou záležitostí až poslední doby, dřív jsme žili bez toho a bylo to mnohem jednodušší. Když totiž začneš nohy jednou holit, chloupky rychle velmi zesílí a musíš se holit pak už pořád. Pokud máš na nohách jen jemné chloupky, je lepší radši co nejdéle vydržet bez holení. To je tedy aspoň můj názor.

A co se týká FB, pokud je Ti 13 let, už bys na něj mohla, ale měla bys vědět o nebezpečích, která Tě tam mohou potkat. Není to opravdu žádná legrace, FB není bezpečné místo. Možná bys mamce mohla navrhnout, že bys ji na FB taky brala, aby věděla, co tam děláš, a nebála se o Tebe.

Na druhé straně mě osobně docela mrzí, že děcka dnes komunikují hlavně přes FB. Připravují se tak o krásná přátelství. Pro opravdové přátelství je nutný osobní kontakt, FB nestačí!

Možná by ses mohla zkusit kolem sebe porozhlédnout, jestli ve Tvém okolí není ještě nějaká další holka takhle osamělá a bez přátel. A mohla bys nabídnout přátelství jí. Scházet se s ní, chodit s ní ven, povídat si „naživo“. To je tisíckrát lepší než FB, věř mi! Znám oboje a je to nesrovnatelné!

Odpovídá: Renata Zajíčková, lektorka etické výchovy. www.web4teens.cz

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  flairimages Dollarphotoclub.com


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz