Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-destnikem-kpk_i36.jpeg

Jak na splín?

Co pomáhá proti špatné náladě vám, našim čtenářkám? Zeptali jsme se v anketě. Tady jsou některé z odpovědí. Inspirujte se. :-)

Nějak se odreagovat, pustit si hudbu, přečíst si hezkou knížku, pustit si pěkný film, jít na procházku... nebo jen tak "vypnout" – zapomenout na vše, co se teď kolem mě děje. (Maruška, 14 let)

Moc mi pomáhá obejmutí od mámy nebo od kamarádky, někdy jen když se kouknu sama na nějaký film. (Terka, 14 let)

Proti splínu mi pomáhá nejlépe sport. Jdu se proběhnout, zaplavat si nebo jen se projít. Opravdu je mi pak o hodně líp. Když ale na fyzickou aktivitu nemám vůbec náladu, jdu poslouchat muziku nebo se dívat na nějakou komedii. A když opravdu nemám sílu na nic, jdu si lehnout a ze splínu se prostě vyspím. :-) (Anežka, 15 let)

Možností je několik :-)

  • Pokud má splín důvod, snažím se najít rozumné řešení, jak daný problém vyřešit. Jestliže vyřešit zatím nelze, snažím se ho pustit z hlavy.
  • Jdu za Bohem. Mluvím s ním a nechávám ho, aby mě mohl utěšit. Čtu Bibli a chválím Boha.
  • Čtu si deník a mám příležitost si tak uvědomit, za kolik věcí ve svém životě mohu být vděčná.
  • Pokud se děje něco, co není podle mých představ, snažím se to nechat na Bohu, protože nemá cenu se užírat. (Lenka, 18 let)

Čokoláda, horká koupel, spánek, romantický film, můj kocour a taky se snažím v tu chvíli myslet na pozitivní věci. (Meme, 13 let)

Mně určitě pomáhá to za někoho/něco obětovat. Říct: ,,Pane, tohle chci obětovat za…“ Neříkám, že tím smutek zcela zmizí, ale alespoň má smysl pro nás viditelný (vše má svůj smysl, jenže my ho obvykle nevidíme). A říct to někomu, hlavně si to nenechávat pro sebe! Určitě Bohu, ale je dobré svěřit se i někomu blízkému. Dostat to ze sebe, nepřetvařovat se a radši se vybrečet, to pomáhá. Posloužit může i deník (já mám několik deníků a píšu kdykoliv, vždy mám aspoň jeden u sebe, a když už nemám nikoho nablízku, aspoň to ze sebe vypíšu). Když si potřebujete smutek a zlost ze sebe vybít, radši se zavřete v pokoji a třeba trhejte papíry, zuřivě čmárejte... hlavně si to nevybíjejte na lidech, to vám spíš přitíží.

Když jsem naštvaná, počítám:

Raz – neměj v duši mráz!

Dva – nebuď otravná!

Tři – chraň se všech rozepří!

Čtyři – kam tvůj život míří?

Pět – vždyť je krásný svět!!

Všem přeju dny plné víry, naděje a lásky! (Pomněnka, 13 let)

Ráda si udělám čas jen tak pro sebe – uvařím si čaj, pustím si do sluchátek pěknou hudbu a čtu si nějakou dobrou knížku nebo IN! :-). (FanIn!ka, 13 let)

Sejdu se s někým z kamarádů, pro mě je třeba takovým místem spolčo nebo dobrá kamarádka ve škole, pochopení od rodičů, ale ne vždy to jde. A pak je to různé podle příčiny. Když jsem přetížená ze školy, tak odpočinek a něco sladkého :-), když kvůli nešťastné lásce, třeba si víc všímám přírody a věcí kolem sebe a kreslím (kdo nemaluje, tak třeba na něco hraje, prostě nějak tvoří, píše). (Lucka, 15 let)

Můj lék na splín je:

  • nasadím si sluchátka a poslouchám hudbu
  • rozveselím kamarádku
  • obejmu svou nejlepší kamarádku
  • obejmu maminku a hned mi je lépe

Pomáhá to! (Aneta Ania, 12 let)

 

Připravila Petra (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  micromonkey Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz