Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-a-podzimni-listi-vmc_i55.jpeg

Zápisník redakce: A už zase doma!

Zažili jsme to už na jaře – karanténa, distanční výuka a zrušené kroužky kvůli koronaviru. A teď zase. Vím, že taková situace není pro nikoho vůbec jednoduchá, tak tu pro vás dneska mám malé povzbuzení a pár tipů, jak to všechno zvládat.

V tomhle dlouhém článku najdeš:

  • Malé povzbuzení a motivaci.
  • Tipy, co dělat, když jsi smutná a máš strach.
  • Spoustu aktivit a nápadů, co můžeš dělat doma, včetně odkazů na videa a další stránky pro inspiraci.
  • Odkazy na starší články na našem webu, které by se ti v této době mohly hodit.

 

Malé povzbuzení

Každý z nás prožívá tuto situaci jinak. Někdo má hroznou radost, že už zase nemusí chodit do školy. Někdo může pociťovat úzkost z toho, co se děje, nebo být naštvaný, že přišel o své oblíbené kroužky. Každá emoce je v pořádku. Důležité je nebát se mluvit o tom, co prožívám s rodiči nebo s kamarády a zůstávat v kontaktu s ostatními, třeba prostřednictvím videohovorů. Lidé jsou společenští tvorové, a i ten největší introvert tu a tam potřebuje blízkost dalšího člověka.

Další důležitou věcí je empatie, to znamená snažit se vcítit do druhého člověka a pochopit, co on prožívá. Protože když já mám z uzavření školy radost, neznamená to, že i moje kamarádka sdílí tyto emoce. Právě naopak může být smutná, že se nevidí s kamarády, a je celý den zavřená v pokoji s bráchou... Učme se proto být v těchto dnech vnímaví, vyslechnout druhého, ujistit ho o tom, že i když se nevidíme osobně, pořád tu pro něj jsme. Někdy stačí i krátký hovor nebo pár zpráv, kdy si s kamarádkou řeknete, co je nového, odreagujete se a přijdete na jiné myšlenky. Stejný postoj zkus uplatňovat i vůči rodičům. Také pro ně tato situace nemusí být vůbec lehká. Může to s sebou nést starosti a změny v práci. Zeptej se, jestli jim můžeš s něčím pomoct, když jsi teď doma a máš možná trochu víc času než obvykle. Každá malá věc se počítá – někdy stačí umýt nádobí, aby si maminka v klidu mohla vypít kávu. :)

 

Co dělat, když jsem smutná, mám strach?

  • Nebát se popovídat si s ostatními o svých pocitech, především s rodiči. Sedněte si tu a tam doma, popovídejte si, jak se máte a jak na vás situace působí.
  • Vyvarovat se nadměrnému sledování zpravodajství. Přečti si základní zpravodajství na důvěryhodném webu, ale dál se vyhýbej přehnanému čtení různých článků a předpovědí.
  • Radovat se z maličkostí. Jednička z domácího úkolu, nová písnička oblíbené kapely, oblíbené jídlo k večeři... Potřebujeme dobré zprávy a počítají se i ty malé.
  • Věnovat se tomu, co tě baví a dělá ti radost.
  • Najít si nějakou další činnost, aby ses zaměstnala. Seznam nápadů je níže.

 

Jak se zabavit doma?

Je mi jasné, že s každým dnem stráveným doma, se nuda zvětšuje a zvětšuje a ubývají nápady, co ještě dělat. Teď navíc budou prázdniny, takže odpadnou úkoly a co najednou s volnými dny, když je skoro všechno zakázané? Připravila jsem pro vás nějaké tipy i s odkazy. Nebojte se být samy aktivní a dál hledat inspiraci. Určitě se také podívejte k nám do diskuzí a podělte se s ostatními čtenářkami, co děláte doma vy a jak tento čas trávíte. :)

Číst: Doporučujeme to pořád, protože jsme redakce plná knihomolů. :) Čtení je super způsob, jak se zabavit. Když je venku sychravo, stačí si uvařit čaj a zachumlat se pod deku s knížkou. Neválí se ti doma v knihovně nějaká nepřečtená? Teď je ta správná chvíle se do ní pustit. Pokud chceš trochu pohnout s povinnou četbou, nemusíš ani do knihovny. Přes Databázi knih si můžeš zdarma stáhnout spoustu e-knih, které poskytla Městská knihovna v Praze. A mezi klasikou najdeš také spoustu knih, které tě určitě zaujmou jen tak mimo školní povinnosti.

Ruční práce: Pokud máš trpělivost a ráda něco tvoříš, na podzim se podle mě hodí pletení a háčkování. Jestli tě to nemůže naučit maminka nebo babička, existují návody na internetu. Mě hodně zaujal YouTube kanál Udělej si sám – DIY Czech, ale pokud by ti nevyhovoval, určitě narazíš i na spoustu jiných. Začni návody pro začátečníky a můžeš si udělat třeba šálu nebo čelenku. A klidně můžeš něco uplést nebo uháčkovat jako dárek pro své blízké. Na uvedeném kanále najdeš i návody na další ruční práce, třeba šití. Neboj se ani vyšívání. Co si vyšít nějaký drobný motiv na tričko nebo batoh?

Začít si psát deník: Je super vypsat se ze svých pocitů, a tak si je trochu srovnat v hlavě, zapsat si svoje zážitky a deník třeba ozdobit různými kolážemi nebo kresbami. U nás na webu najdeš článek 10 způsobů, jak využít notýsky a zápisníky, kde najdeš další inspiraci.

Psát povídky nebo básničky: Pokud se ti nechce začínat si psát deník, můžeš zkusit napsat něco kratšího a jednorázového. Třeba básničku nebo příběh. Jestli chceš inspiraci, zkus třeba Nástroj povídkář, Spisovatelské rozcvičky nebo nějakou jinou pomůcku pro spisovatele na webovkách učitele tvůrčího psaní Reného Nekudy, se kterým jsme měli rozhovor v In!u.

Kreslení a malování: Nevadí, jestli máš pocit, že ti to vůbec nejde. Všechno se má vyzkoušet. Pro začátečníky tu mám pár tipů na návody. Pokročilí umělci si jistě najdou nějaké nápady na svá díla sami. :) Tady jsou tipy na kreslení jednoduchých kytiček, kterými můžeš ozdobit svůj diář, deník, zápisy ze školy nebo vytvořit koláž. Zkusit můžeš i malovat, třeba podle tohoto jednoduchého návodu. Já osobně mám hrozně ráda vodové barvy a pro začátečníky doporučuju zkusit tohle video.

PS: Videa jsou v angličtině, tak to ber jako způsob procvičit si cizí jazyk :)

Sport a cvičení: I když se teď nedá chodit do sportovních kroužků a na většinu sportovišť, je spousta aktivit, které se dají dělat doma. Pohyb je důležitý a neměli bychom na něj zapomínat především ve chvílích, kdy jsme pořád doma. Hodit se ti můžou třeba nějaké tipy na protažení, nebo něco akčnějšího. Spoustu nápadů na cvičení najdeš také ve starších číslech IN!u.

P.S.: Před cvičením se protáhni, jak jste to nejspíš dělali v tělocviku. Necvič na sílu. Pokud cítíš, že tě něco bolí nebo něco nezvládneš, přestaň a poslouchej své tělo, ať si neublížíš!

Vaření: Pomoz mamince tím, že zkusíš pro rodinu něco uvařit nebo upéct. Spoustu úžasných receptů najdeš u My Cooking Diary nebo Kitchenette. A jestli chceš něco neobvyklého, recepty inspirované švédskou kuchyní najdeš na blogu Děvče u plotny.

Procvičovat věci do školy interaktivní online formou: Můžeš zkusit angličtinu, němčinu nebo matematiku.

Vyzkoušet si a natrénovat nové účesy: Nápady pro krátké vlasy najdeš třeba tady nebo tady. Dlouhovlásky pak mohou hledat inspiraci zde nebo zde. Vyzkoušet můžeš také třeba účesy s copánky. Anglickými videi se nenech odradit. Podle obrazu poznáš, co zrovna dělat, a je to super příležitost procvičit se v angličtině. Spoustu návodů najdeš ale i u českých youtuberek. Jestli tě zajímá péče o vlasy, můžeš získat spoustu informací na YouTube kanálu profesionální kadeřnice Terezy Vlasákové.

Takové ty klasické věci: Úklid a reorganizace pokoje, vytřídění skříně (je na čase uložit letní oblečení dolů a nachystat si podzimní a zimní), hry (třeba deskové) se sourozenci a celou rodinu, procházka (s dodržením bezpečnostních pokynů), videohovor s kamarádkami, zavolat prarodičům...

Nezapomeň mrknout do diskuzí u nás na webu. Založili jsme diskuzi, kde se můžete podělit s ostatními čtenářkami o to, co zrovna děláte, co čtete, a taky se od nich inspirovat.

 

Pár poznámek na závěr

Snaž se být v klidu a nepanikařit. Dodržuj hygienu, často si myj a dezinfikuj ruce, venku nos roušku a dodržuj dvoumetrový rozestup od ostatních lidí, kteří nejsou z tvé rodiny. Aktuální informace a nařízení sleduj na oficiálních stánkách ministerstva.

Biskupové vyzývají k modlitbě růžence za ukončení pandemie každý den ve 20:00 a přidávají i společnou modlitbu národů. Více na: https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/201007vyzva-stale-rady-ceske-biskupske-konference

Náš jarní článek Jak být produktivní (nejen) v karanténě je opět aktuální. Najdeš v něm další tipy.

Taky můžeš mrknout na náš další článek z jarního období Co můžu, když nemůžu.

Další inspiraci můžeš najít i v květnovém článku Inspirace na víkend.

Na našem webu pro tebe máme otevřenou poradnu. Pokud tě něco trápí nebo se třeba jen chceš svěřit, napiš nám. Moc rádi tě povzbudíme, podpoříme a pomůžeme hledat řešení. :)

Krásné podzimní prázdniny a spoustu příjemně stráveného času přeje redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Gorilla Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz