Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vikend-zapisniky-smt_i84.jpg

Zápisník redakce: 10 způsobů, jak využít notýsky a zápisníky

Taky se ti doma hromadí všemožné sešity, notýsky a zápisníky, do kterých jsi nikdy nic nepsala, protože jsi nevěděla co, nebo ti to přišlo škoda? Mně teda jo. Nějaké jsem si koupila sama jen tak, když mi padly do oka a líbil se mi. Nějaké jsem dostala, protože zápisník s krásnými deskami je super dárek pro kamarádku. Takže co se všemi těmi prázdnými stránkami? Vždyť papír je od toho, aby se na něj psalo a kreslilo.

1. Klasický deník

Psát si deník má spoustu výhod: jednou se budeš moct vrátit k tomu, co jsi zažila, psaní ti pomůže utřídit si myšlenky, naučíš se pojmenovat svoje pocity slovy, a máš se komu svěřit... Nemusíš psát každý den, někdy se prostě neděje nic závažného, někdy naopak za večer popíšeš rovnou několik stránek. Hlavní je, aby tě psaní bavilo. Tomu můžeš pomoct tím, že si deník zvenku i zevnitř vyzdobíš podle sebe. Zkus použít samolepky, vytištěné obrázky, fotky, výstřižky z časopisů, barevný papír, vzorovaný papír (třeba balicí), washi pásky, razítka atd. Když budeš psát, nezapomeň na datum (popř. i čas). K tomu můžeš dopsat to, kde se zrovna při psaní nacházíš, co se okolo tebe děje atd.

 

2. Bullet journal, diář

Bullet journal, zkráceně BuJo, je forma plánování. Místo klasického natištěného diáře si vezmeš prázdný, ideálně tečkovaný, zápisník, který si nalinkuješ a přizpůsobíš svým potřebám. A nemusíš čekat na leden. Klidně začni hned teď. Existuje spousta návodů, jak si Bullet journal vést. V češtině se můžeš mrknout třeba na Míšu v šálku, která se této metodě věnuje i na YouTube, a má bezva návod na začátek: https://misavsalku.wordpress.com/2017/01/03/inspirace-pro-novorocni-diar-a-bullet-journal/

 

3. Sešit na citáty

Taky občas na internetu, v časopise nebo v knížce narazíš na nějaký pěkný citát nebo zajímavou myšlenku, ale brzy zapomeneš, jak to vlastně bylo? Co takhle si ji zapsat do notýsku, který na to bude speciálně určený? Můžeš buď jen tak psát, nebo citáty doplnit kresbami a obrázky.

 

4. Art journal nebo scrapbook

Ne každého baví psaní. Deník se dá vést i pomocí různých uměleckých děl, kterými vyjádříš svoje pocity nebo myšlenky. Na internetu to najdeš pod hesly art journal, art journaling nebo scrapbook. V podstatě se jedná o to, že na stránky deníku tvoří různé koláže a obrázky. Můžeš kreslit a malovat nebo lepit. Záleží, co ti je bližší. Jenom při malování barvami pozor, ať máš zápisník s listy, které nebudou moc propíjet. Dej prostor svojí fantazii a neboj se zapojit třeba různé citáty nebo básničky. Inspiraci můžeš najít třeba tu: https://www.youtube.com/watch?v=tqxN643Dleg

 

5. To do list

Moc ráda si dělám seznam toho, co mám přes den udělat, protože mi to pomáhá být produktivní. Jenže papírky jsem pořád někde ztrácela, pak jsem je zapomínala vyhazovat, hromadily se mi na stole nebo zůstávaly všude po kapsách. Problém jsem vyřešila malým notýskem, který nezabírá moc místa v tašce. Napíšu datum, vytvořím To do list a pak už jen odškrtávám, co mám hotovo. Mít To do list v notýsku má velkou výhodu: Vidím, co jsem ten den nestihla a snadno si to přepíšu na další den, takže se mi úkol nikam neztratí.

 

6. Deník vděčnosti

Dost často máme tendenci být negativní, takže si zapomínáme všímat toho, co je super. Zkus si dát výzvu napsat si každý večer alespoň jednu věc, co se ten den povedla a za kterou jsi vděčná. Nezapomeň na datum, ať víš, co se kdy dělo. Postupně přidávej a uč se radovat z různých maličkostí. I rozkvetlé kytky v parku jsou něco, za co můžeš být vděčná. Tohle je notýsek, který si zaslouží vypadat pozitivně a vesele, takže ho můžeš doplnit kresbami, samolepkami, vytištěnými obrázky nebo alespoň nějakým barevným podtržením.

 

7. Cestovní deník

Když se řekne cestovní deník, tak možná začneš mít pocit, že musíš létat letadlem do exotických zemích. Cestovat se dá i po česku a počítají se i malé výlety, včetně těch školních. Tenhle zápisník se možná bude plnit hodně pomalu, ale za pár let aspoň nebudeš muset přemýšlet, jestli jsi na tom nebo tom hradě už byla. Do deníku si určitě napiš datum výletu a místo. Super je také přidat, s kým jsi tam byla, jak jste jeli, jaké bylo počasí... Nezapomeň na různé zážitky a zajímavosti. Ty jsou možná lepší než nějaká suchá data, kdy byl zámek postavený a kdy vyhořel.

Můžeš si tam také udělat přípravu na výlet (kam se chceš podívat, co tam je zajímavého atd.) nebo si vytvořit seznam toho, co je potřeba si vzít, co se ti osvědčilo mít s sebou a co naopak jsi vezla zbytečně. A klidně si tam nalep i fotky nebo udělej seznam míst, které bys chtěla jednou navštívit.

 

8. Čtenářský deník

Možná píšeš čtenářský deník do školy, ale co takhle si udělat čtenářský deník na knížky, které čteš sama od sebe, ne proto, že to bylo zadané? Nemusíš se ani držet způsobu, jakým si čtenářský deník vedete ve škole. Žádné vypisování žánrů, obsahu a informací o autorovi, pokud nechceš. Zapiš si třeba, od kdy do kdy jsi knihu četla, jestli byla z knihovny, tvoje vlastní nebo půjčená od někoho jiného, jaká byla tvoje oblíbená postava, co se ti na knize líbilo, jestli ti ji někdo doporučil, jestli jsi ji ty někomu doporučila nebo doporučíš... Můžeš si vypsat i nějaké zajímavé citáty nebo myšlenky z knihy, vytisknout a vlepit nebo nakreslit obálku. Záleží jen na tobě, jaké vzpomínky na knížku si budeš chtít zachovat. V tomhle zápisníku si taky můžeš vyhradit stránku (nebo radši dvě) na seznam knížek, které si chceš přečíst.

 

9. Básničky a příběhy

Píšeš ráda a máš spisovatelské ambice? Zkus si pořídit zápisník, kam si můžeš psát verše, co tě napadnou, nápady na příběhy nebo kousky příběhů, které bys pak chtěla dále rozepsat. Zápisník ti také může sloužit na různá literární cvičení nebo popis a kresby postav, které jsi do svého příběhu vytvořila. Navíc papír na rozdíl od počítače můžeš mít neustále u sebe a kdykoliv si udělat poznámku, co tě zrovna napadne.

 

10. Víc variant dohromady

Nezapomeň, že kreativitě se meze nekladou. Popřemýšlej o tom, co by tě bavilo a co bys ty osobně mohla vyzkoušet. Každý jsme jiný, takže se nenech svazovat pravidly a popusť uzdu fantazie. Klidně můžeš skombinovat více variant do jedné: třeba deník, ve kterém budeš mít i stránky se scrapbookem; deník doplněný stránkami s citáty a s věcmi, za které jsi vděčná; zápisník jenom na citáty a vděčnost; čtenářský deník doplněný citáty nejen z knih... Lep, stříhej, kresli a neboj se toho, že se ti něco nepovede, jakýkoliv zápisník bude jen a jen tvůj :)

 

In!tip

Nesnaž se vyzkoušet výše všechny zmíněné varianty hned. Pokud začneš s více způsoby naráz, bude toho moc najednou a pravděpodobně u ničeho nevydržíš a skončí to spoustou zápisníků, které budou mít popsaných prvních pár stránek a pak nic. Přece jen mít na stole deset zápisníků, do kterých je potřeba něco psát, bude spíš otrava než zábava. Začni postupně. Založ si jeden vybraný zápisník, najdi si svůj styl a zvykni si na něj. Pak si můžeš přidat další, který tě zaujal.

Pěkné tvoření a spoustu zážitků, o kterých můžeš psát, přeje redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Martina Mátlová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz