Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

cizokrajne-ovoce-jgm_i25.jpg

Ovoce ze zahrady světa

Už několik let je pro mě oddělení ovoce a zeleniny v supermarketech spojeno s otazníkem. Mezi známými jablky a pomeranči vždy vidím nějaké ovoce, které bych bez pomoci nápisů nedovedla ani pojmenovat. Jak se takové dary přírody vůbec jí a jak to asi chutná?

Avokádo

si můžeme utrhnout ze stromu hruškovce přelahodného především v Kalifornii, Španělsku a Izraeli. Jde o ovoce oválného tvaru se silnou slupkou. Uvnitř je máslová dužnina a jedno velké tvrdé jádro. Pochutnat si můžeme na dužnině, která se po rozříznutí plodu vydlabe lžící. Je dobré pokapat dužninu citronem, aby rychle nezhnědla a neztratila své cenné látky. Avokádo chutná oříškově, nezralé je hořké.

Mango

připomíná chutí broskev či nektarinku. Než si na něm pochutnáme, je potřeba jej nejprve oloupat a odstranit pecku. Pak ho můžeme sníst samostatně nebo přidané v ovocném salátu. U nás v obchodech máme většinou manga polozralá a málo šťavnatá. Ze zralého manga doslova vytéká šťáva. Obrovský strom mangovník najdeme v tropických oblastech.

Pomelo

svou chutí lehce připomíná grapefruit. Je to asi největší citrusový plod, který může vážit až 5 kg a má stejné využití jako ostatní citrusové plody. Před jídlem je potřeba oloupat i tenkou slupku z „měsíčků”, která může být nahořklá. V obchodech jej najdeme zabalený v celofánu a síťce, protože velmi rychle vysychá a asi po týdnu jsou plody bez tohoto obalu uvnitř dost suché. Pochází z jihovýchodní Asie.

Opuncie mexická

je kaktus s plochými oválnými listy, na jejichž koncích rostou plody podobné fíkům. Z plodu se jí pouze dužnina, která je křehká a šťavnatá a chutí připomíná sladké hrušky. Opuncie je možné jíst jako kiwi – rozkrojit a vyjíst lžičkou, nebo opatrně oloupat.

Kiwano

nebo taky africká rohatá okurka, se dá chuťově přirovnat ke kombinaci banánů, melounu a kiwi. Přes všechnu podobnost s ovocem se ale jedná o zeleninu a celá rostlina připomíná vzhledem naši okurku. Zralé plody mají oranžovou barvu a uvnitř je tmavě zelená šťavnatá dužnina se semínky. Kiwano se může rozříznout a vyjíst lžičkou či přidat do různých salátů. Chutná dobře ve sladkých i slaných pokrmech. Semínka jsou jedlá.

Papája

je sladká a voní po čerstvých meruňkách, i když chutí připomíná spíš meloun. Roste na melounovníku v tropické části Střední Ameriky. Oválné duté plody mohou dorůstat až do váhy 9 kg, u nás v obchodech se ale setkáme s plody do 1 kg. Papáju je nejvhodnější rozkrojit napůl, vydlabat semínka z dutiny (jsou nejedlá, palčivá) a až pak si pochutnat na dřeni. Papáju můžeme v obchodech najít celý rok. Na stisk by neměla být moc měkká a měla by mít žlutooranžovou barvu. Čím je plod zelenější, tím je méně zralý. Při pokojové teplotě ale za několik dní dozraje – začne žloutnout a měknout. Papáju můžeme jíst čerstvou, nakrájenou na plátky, připravit z ní kompot nebo ji přidat do ovocných salátů s citrusy, kam se výborně hodí.

Liduška (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  anne arnould BY_SA


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz