Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-premysli-lna_i86.jpg

Zápisník redakce: Tradice tradiční i netradiční

Je to tady zase: část roku přímo napěchovaná tradicemi. Od svatomartinských slavností a husy přes chystání adventních věnců a zdobení bytu, setkávání na předvánočních trzích, shánění dárků, stromečku…a tak dále a tak dále.

Mám ráda tradice? Jak se to vezme. Na svatbě jsme třeba žádné rozbíjení talířků a přenášení přes práh nechtěli, a i tak byla krásná. Velikonoční mrskut není úplně můj šálek čaje, ale anglosaská tradice, kdy děti hledají poschovávané sladkosti, se mi moc líbí. Pokud člověku nějaký zvyk vyloženě nesedí nebo pro něho nemá význam, podle mě nemá smysl se ho držet zuby nehty.

Na druhou stranu právě tradice dávají trochu koření a zároveň řádu všedním dnům, můžeme se na ně těšit, můžou nás stmelovat – s rodinou nebo přáteli – a můžeme z nich mít radost. A co je na nich nejlepší – můžeme si je dokonce sami vymýšlet a můžou být prostě jenom naše.

Třeba náš každoroční taneček po štědrovečerní večeři u stromečku. Nebo kamarádčin zvyk dívat se s manželem a jejich holčičkami každý rok na Velkou pardubickou a jíst u toho jablečný štrúdl. Nebo to, že u rodičů doma jsme měli každou neděli stejnou (teplou) snídani. Nebo letní tradice spát aspoň jednou za prázdniny venku na balkóně. Nebo koupit si každé Velikonoce nové šaty. 😊 Nebo…? Doplň si sama.

redaktorka Marta

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Xavier gallego morel DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz