Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

nestastna-holka-ve-tride-gvt_i56.jpg

Strašák tréma

Referát ve škole, taneční vystoupení, přehrávky na kytaře nebo třeba přijímačky. Co mají tyto akce společného? Obecenstvo, zvědavé pohledy a hlavně trému. Jestli se ti týden před vystoupením zdají sny o šklebícím se učiteli a v den svého referátu máš chuť umývat raději školní záchodky, pak jsou následující rady, jak překonat trému, určeny právě tobě.

Říká se, že malá tréma je v podstatě dobré znamení. Dává ti signál, že ti na dané věci záleží. Není ti jedno, jak dopadneš. Chceš, aby se tvůj výkon druhým líbil, a bojíš se, že to nevyjde. Strach ani tréma by ale neměly být přehnané. Jak na trému vyzrát?

Tip č. 1: Trocha praxe neškodí

Mnoho lidí nemá problém odvykládat referát bez sebemenšího zaškobrtnutí, pokud jsou sami v místnosti. Jak ale vylézt před třídu? Najdi „pokusného králíka”. Do boje se ti půjde lépe, pokud budeš připravený referát před někým prezentovat nanečisto. Jestli se stydíš přednést to i sestře, kamarádce nebo mamince, zkus mít v jejich přítomnosti nejprve zavřené oči nebo k nim buď otočená zády.
Z obrácené strany: Pokud má tvoje kamarádka s trémou potíže, zkus jí navrhnout, že si její referát nanečisto poslechneš. Určitě ji hned neupozorňuj na chyby, aby neutekla s pláčem na záchod, ale spíš ji povzbuzuj a pochval, co můžeš.

Tip č. 2: Ftipy a ftípky :-)

Asi pro tebe není novinkou, že je lepší být před hodinou H najedená. Profíci navíc doporučují těsně „před” vypít sklenici neperlivé vody. Pozor, bublinky by tě ale mohly pěkně zradit. Můžeš se procházet po chodbě, nejlepší ale bude povídat si s ostatními o něčem jiném, veselém. Pokud jsi sama, zavři oči a zhluboka dýchej. Máš pocit, že omdlíš? Představ si, jak ti tvá učitelka nebo tlustý školník dávají první pomoc a omdlévání tě přejde :-).

Tip č. 3: Skok do Božího prostoru

Tajnou zbraní je modlitba. Nevíš, co přesně Pánu Ježíši říct? Zkus třeba tohle: „Pane Ježíši, ty mě teď vidíš. Víš, že jsem tu přípravu na vystoupení neodflákla (nebo s opravdovou lítostí vyznej, že si uvědomuješ svou lenost). Přiznávám, že jsem na tom mohla máknout i víc. A mám z toho vystoupení strach. Prosím, buď v tom se mnou. Když jsi se mnou, nemám se čeho bát. Amen.”

Tip č. 4: Psychologie je přítel

Plná třída nebo hlediště, a ty si nic nepamatuješ nebo uděláš chybu. Máš pocit, že se stala nejhorší věc na světě. Omyl. To, žes udělala chybu si za deset minut bude kromě tebe pamatovat jen málokdo. A víš proč? Protože chyby a zapomínání se dennodenně stávají každému z nás. To si každý spíš zapamatuje, že ti na hlavě přistálo holubí hovínko. Takže nejdůležitější věc: zkažený referát nebo zapomenuté noty nejsou žádná tragédie.

Tip č. 5: Trémou proti trémě

Zdá se ti, že je to nesmysl? Opak je pravdou. Záměrné vyhledávání stresových situací je zaručeně osvědčená tréninková metoda. Začni nejdřív od těch situací, které překonáš s menším strachem. Brzy poznáš, že to, co pro tebe bylo kdysi nepřekonatelné, zvládáš s bravurou. Postupně se dostaneš až k tomu, o čem se ti v noci zdají noční můry.

Myšlenky sem tam...

Mírná tréma člověka stimuluje a pomáhá mu dosáhnout vytouženého výsledku. Silná tréma naopak výkon člověka zhoršuje.
Svět rozhodně nejsou závody ani zápas a dobrý život nespočívá v premiantství a dokonalosti.

Irma (časopis IN!dívčí svět)

 

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

Autor fotografie:  Gennadiy Poznyakov Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz