Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

stenatko-czg.jpg

Čtyřnozí mazlíčci

Chceš si koupit pejska? Tady je pár rad, jak správně vybírat a na co nezapomenout! Ale hlavně nezapomeň - správný chovatel si opatřuje psa (nebo jakékoliv jiné zvířátko) na celý život!

Volba psa

Při rozhodování, zda si opatřit psa, ať už míšence, nebo zvíře s ctihodným rodokmenem, musíme mít na paměti jeden fakt. Pes sám je věrný a oddaný přítel, který nám bude po celý život po boku a za všech okolností nám věnuje celou svou pozornost. Proto z rozhodnutí pro určité zvíře vyplývá pro člověka zásadní závazek.
K vytvoření hlubokého vztahu mezi člověkem a psem je zapotřebí se přesvědčit, zda se vybrané zvíře hodí do daného prostředí a zda se hodí pro ty účely, pro které si jej člověk pořizuje. Není například vždy pravda, že každý pes v bytě trpí. To závisí na zvoleném plemeni. Hlavně však pes trpí, když se nevytvoří potřebný vztah mezi ním a jeho majitelem.

Kde a co koupit

Kupec si musí dobře rozmyslet, zda koupit psa u chovatele, z útulku nebo v obchodě. Problém obchodu bývá to, že prodávají štěňata jako obyčejné zboží. Takoví pejsci nemusí být dobře asociovaní a také mohou být nemocní. Pořizovat psa z útulku bych poradil letitým pejskařům, kteří třeba přišli o svého zvířecího druha. Dospělí psi z útulku často mívají špatné návyky, jsou bojácní a někdy i nevyléčitelě nemocní či zranění. Téměř vždy je potřeba značná trpělivost. Pokud si člověk chce pořídit kvalitního psa, vyplatí se hledat mezi zkušenými kynology a chovatelskou veřejností. Získáte tak i mnohé rady, které vám do začátku jistě pomohou.

Nač dávat při nákupu štěněte pozor?

Hlavní a nejdůležitější je, aby byl psík zdravý. Proto se s prodávajícím dohodněte, že vložíte do kupní smlouvy klauzuli, že pokud se u zvířete projeví vážná, vrozená nevyléčitelná choroba nebo jiný defekt, budete jej moct vrátit. Co nejdříve také navštivte zvěrolékaře, aby zvíře prohlédl.

Přímo při koupi si ověřte že:

  • štěně má živé a přirozené chování a nekašle
  • jeho srst je hustá, bez lysin, strupů apod.
  • nos, oči a uši jsou čisté, bez výměšků a zarudnutí
  • dásně, jazyk i spojivky by měly být růžové
  • štěně nemá žádné parazity (pokud máte tu možnost, prohlédněte si i jeho trus)

Při odběru štěněte byste měli dostat očkovací průkaz zvířete, potvrzení o odčervení, případně další dokumenty prokazující původ, tetování nebo čipování.

A jaké tedy plemeno?

Závěrem vás seznámím se stručnou charakteristikou nejznámějších psích plemen. Mějte však na paměti, že nabídka ras je mnohem pestřejší. Každý by si mezi nimi jistě našel právě toho svého. Zmíněné charakteristiky tak berte spíše jako návod, jak svého budoucího miláčka vybírat.

Německý ovčák (nesprávně „vlčák”)

Je to všestranný pracovní pes, ale patří i k nejoblíbenějším společenským plemenům. Se svým pánem žije v láskyplných vztazích a obětavě ho brání. Vzdor své robustnosti se počítá spíše k lehčím plemenům, která se snadno ovládají a cvičí. Včasná a přiměřená výchova zajistí, že pes je pro celou rodinu věrným, poslušným a odvážným průvodcem. Hodí se k dětem. Jako všichni ovčáci však potřebuje pohyb. Ideální je, když může zůstávat na zahradě, ale ani v bytě nebude trpět, pokud mu dopřejete denní příděl práce.
Příbuzná plemena: belgický ovčák, border kolie, skotský ovčák (kolie), holandský ovčák, šapendús, komondor, šeltie, bobtail a další

Dobrman

Dobrman je štíhlý rychlý a často nervní pes, který se vyznačuje silou. Je výborný hlídač a stopař. Potřebuje pevnou ruku, ale současně i dobré zacházení. Často bývá vázán na jednu osobu, kterou jedinou respektuje. Právě z těchto důvodů není příliš vhodný pro starší lidi a k dětem. Povaha tohoto psa vyžaduje, aby byl neustále v blízkosti svého pána.

Knírač malý

Přestože malý knírač patří mezi typická malá plemena, uchoval si všechny vlastnosti větších kníračů. Je inteligentní a sebevědomý. Vyznačuje se neobyčejnou zvědavostí a aktivně se účastní chodu vaší rodiny. Je to vynikající společník, který může svého pána doprovázet kamkoliv. Toto stvoření ale nemívá trpělivost s dětmi. V městském bytě bývá problém s jeho štěkáním. Vzdor své malé postavě potřebuje dostatek pohybu venku.
Příbuzná plemena: knírač střední a velký

Rotvajler

Toto velmi silné plemeno má robustní a přátelskou povahu. Protože byl vyšlechtěn jako hlídač, může být vůči cizím lidem i zvířatům agresivní. Jeho výchova je poměrně náročná. Díky chybám, jež při výchově rotvajlera dělali nezkušení chovatelé, má bohužel pověst zlého psa. Rotvajler může docela dobře žít i v bytě, ale nesmí se uvazovat na řetěz – brzy se pak stává agresivním.

Jezevčík

Vzdor svým malým rozměrům je to energický a odvážný pes, který při lovu dokáže vytrvale pronásledovat svou kořist dokonce i pod zem. Je ale svéhlavý, často tvrdohlavý a originální. Přes všechnu snahu svého pána si často zařídí život podle svého. Má vyslovený talent ke komunikaci a je pozorný a zvědavý. Jezevčík snadno přivykne životu v domě, ale po schodech ho musíte nosit, jinak hrozí problémy s páteří.

Sibiřský Hasky

Je nejrychlejší ze saňových psů, který vyniká vytrvalostí a temperamentem. Dobře vychází s dětmi, ale je nevhodný jako hlídač. Práce v zápřahu je pro něj nutností – tohoto psa musíte vysloveně utahat, jinak často utíká.
Příbuzná plemena: aljašský malamut

Zlatý retrívr

Toto poměrně velké plemeno je velmi přítulné, klidné, ovladatelné a přizpůsobivé. Vůči dětem je neobyčejně trpělivý a je ideálním členem rodiny. Zlatý retrívr se snadno vychovává a cvičí, vůči jiným zvířatům nebývá agresivní. Miluje vodu a nevynechá jedinou příležitost si zaplavat. Pokud se pravidelně venčí nemá problémy ani se životem v bytě.
Příbuzná plemena: labradorský retrívr, flat-coated retrívr

Pudl

Má inteligentní, živou a učenlivou povahu. Pudli (zejména ti menší) se výborně hodí k životu v bytě, ke starším a osaměle žijícím lidem. Pokud není překrmován, dožívá se poměrně vysokého věku. Srst se musí pravidelně česat. Učí se rychle a jsou často schopni vykonávat i jednoduché domácí služby (například pro zdravotně postižené).

A jako bonus pár citátů...

"Čisté srdce a láska pojí psa se svým pánem daleko pevněji než nejsilnějí řetěz." (neznámý autor)

Jestli si myslíte, že psi neumějí počítat, zkuste si dát do kapsy tři suchary a potom dejte Fidovi jen dva:)... (Phil Pastoret)

Štěně se rádo do něčeho zakousne, ale aby rozlišilo staré pantofle od těch, co ještě nosíte - to po něm opravdu nemůžete chtít:)... (Jean Pierre Hutin)

Přítel z nejspolehlivějších, první při uvítání, nejodhodlanější při obraně. (lord Byron - anglický básník)

 redakce (časopis IN!dívčí svět)
 

Autor fotografie:  Zbyněk Pavienský


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz