Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zarivy-usmev-kcm_i61.jpg

Zdravý úsměv

Víte o tom, že máte v ústech úplnou zoologickou zahradu? Na každém vašem zoubku se nachází doslova miliardy bakterií mnoha různých druhů. Některé jsou pro nás prospěšné, některé nikoliv. A právě ty „zlé” mohou i za to, že musíme s bolavým zubem navštívit pana zubaře.

Jak vzniká kaz?
Po každém jídle nám na zubech zůstávají malinké kousky potravy. A to je okamžik pro bakterie. Spořádají veškerý cukr a ještě si ho uloží do zásoby „na horší časy”. A stejně tak jako i my něco sníme a něco vyloučíme, tak i bakterie po zpracování cukrů něco vyloučí. A to „něco“ jsou kyseliny, které náš zoubek postupně demineralizují – změkčují.

Jak zabránit vzniku kazu?
Čištěním, čištěním, čištěním,… :). Očištění povrchu zoubku je totiž 90 % úspěchu! Čistý zub se nikdy nemůže zkazit, a to ani v případě, jak všichni říkají, že „to mají v rodině”.
Těch 10 % ochrany proti kazu tvoří zubní pasta – obsahuje fluor, který dodá zpátky do skloviny. Tím se sklovina zase stane pevnou a počínající kaz se zastaví.

Jak si zuby čistit?
1.Přiložíme kartáček pod úhlem 45 ° na zub (směrem k dásním), tak aby se štětinky částečně dotýkaly i dásně.
2.Čistíme 1–2 zuby najednou – pomalu vibrujeme kartáčkem, tak abychom cítili, jak štětinky zalézají mezi zuby a malinko i pod dáseň (kde se potrava také usazuje).
3.Po tomto „zavibrování” můžeme setřít zbytek plošky zubu.
4.Kousací plošky stačí přejíždět dopředu a dozadu.
A proč si zuby čistit takto? Veškerá potrava totiž zůstává mezi zuby, u dásní a v rýhách na kousacích ploškách. Čištění hlaďounkých ploch (které si většinou nejvíc čistíme) je v podstatě zbytečné, protože tam nám kaz nevznikne.

Jak dlouho a kdy si zuby čistíme?
Zuby bychom si měli čistit ráno a večer. Zvláště večer je to důležité. Ráno stačí 3 minutky, ale večer klidně 10. Říkáte si, že je to moc? Tak si zkuste vzít kartáček k televizi a uvidíte, jak vám to rychle uteče.

Jak vypadá správný kartáček?

  • Ten „nejlepčejší” kartáček je ten „nejměkčí:).
  • Má hodně štětinek, které jsou rovně zastřižené.
  • Má malinkou pracovní hlavičku.
  • Jinými kartáčky si můžete poranit dásně nebo doslova odřít zuby :).

Lucka - studentka medicíny
(časopis IN!dívčí svět )

Autor fotografie:  nenetus Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz