Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

prava-a-povinnosti-plakat-gzk_i51.jpg

Znáš svoje práva?

Do redakce nám z kampaně "Právo na dětství" přišla tato nabídka: Holky, jak se Vaše škola staví k dětským právům? Učíte se o nich?

Dětská práva jsou již běžně součástí osnov základních škol, často se ale skrývají pod jinými tématy. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravilo ve spolupráci s odborníky na dětská práva vzorovou hodinu občanské výchovy pro děti ve věku 13-14 let a jejich rodiče. Na webových stránkách akceproskoly.pravonadetstvi.cz mohou školy – vlastně spíš vaši učitelé občanky, využít připravenou metodiku vzorové hodiny, případně čerpat informace při tvorbě hodiny vlastní. Učitelé mají k dispozici také různé kvízy a domácí úkoly, které můžete řešit i společně s rodiči.

Akce pro školy „Nemluvím, stejně mě neposlouchají“ probíhá od září do konce října.

Zapojila se vaše škola?

Řekněte svému „občankáři“ o webu na téma dětských práv. Bude fajn, když takovou hodinu zrealizujete i po skončení kampaně. Pokud to ale stihnete do konce října, dostane každý účastník jako dárek poukázku na audioknihu (vybrat si můžete ze tří titulů) a k tomu spoustu zajímavých informací o tvých právech. A ty se zkrátka hodí znát. Pokud chceš po svých právech pátrat víc, koukni na www.pravonadetstvi.cz .

Holky, máte spoustu práv, i když vám ještě nebylo 18

Nejen dospělí, ale i děti mají svá práva. A není jich málo! Vznikla o nich i „Úmluva o právech dítěte“, kterou v roce 1989 v New Yorku podepsala spousta zemí světa, čímž se zavázaly na ně dohlížet a také o nich informovat. Stejný úkol plní kampaň „Právo na dětství“, která se snaží (nejen) děti s jejich právy seznámit.Těžko přece můžou děti svá práva vyžadovat, když o nich ani nevědí. Na předním místě je právo, aby zájem dítěte – tedy tvůj zájem – byl hlavním hlediskem při jakémkoli rozhodování o něm – tedy o tobě. Proto podepsané státy zabezpečují dítěti, které je schopno popsat své vlastní názory, aby se mohlo svobodně vyjadřovat ve všech záležitostech, které se jej dotýkají. Pak se názorům dítěte musí věnovat patřičná pozornost odpovídající jeho věku. Od narození máš například právo na vyjádření vlastního názoru, volbu náboženství a svobodné myšlení, nebo dokonce na jméno a státní příslušnost. Pokud to je možné, máš právo znát své rodiče a také právo na jejich péči. Neméně důležité je dodržování tvého práva na bezpečí, zachování důstojnosti  a citlivé zacházení. No a nesmíme zapomenout ani na právo na vzdělání a svobodný přístup k informacím.

Tak se ptej a pátrej po všem, co tě zajímá, nikdo ti v tom nesmí bránit.

Víc o dětských právech najdeš na www.pravonadetstvi.cz

A nezapomeň, že všichni dospělí mají usilovat o nejlepší zájem každého dítěte!

TIP IN

A z redakce jenom dodáváme, že k právům také neodmyslitelně patří i povinnosti, a že existují i práva dospělých:) (rodičů, učitelů, kuchařek ve školní kuchyni, školníků atd.), a že i na to je dobré si dávat pozor.

 

Autor fotografie:  kampaň právo na dětství


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz