Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

rozesmati-lide-pxa_i50.jpeg

Je to tady! Školní výlety!

Školní rok nabízí několik pozitiv a výlety k nim rozhodně patří. Je to příležitost prožít se svou třídou trochu jiné zážitky, než jakými jsou písemky, bojovky s mokrou houbou či vyšetřování ztráty třídní knihy.

Kromě toho, že je výlet důvodem k radosti, je to taky zdroj starostí - nezaspat, nic nezapomenout, zvládnout to bez trapasů a úrazů... Proto nabízíme několik ne/užitečných:) rad a postřehů.

Murphyho zákony nejen pro školní výlet

  • Když něco hledáš, nejdřív se podívej tam, kde bys to vůbec nehledala (Velmi užitečná rada při balení batohu)
  • Když chceš něco najít, musíš hledat jakoukoliv jinou věc. (Pro případ, že by nevyšla předchozí rada)
  • Je vědecky nemožné, aby pršelo, pokud jsme si sebou vzali deštník. (O pláštěnce ale věda nic nepraví)
  • Ať potřebuješ cokoli, vždy to najdeš až úplně na dně své tašky. (Tzn. všechny potřebné věci je třeba mít nahoře. Dolů je vhodné dát zbytečnosti, které během výletu zaručeně potřebovat nebudeš)
  • Nic nevypadá zblízka tak hezky, jak to vypadalo z dálky. (Tzn. je třeba přesvědčit učitele, že na kopce a zříceniny je nejhezčí pohled z vlaku či pohodlné vzdálenosti. Není nutné na ně přece šplhat-:)
  • Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit. (Důležité varování při objevování zaručeně spolehlivých kratších tras, o kterých mapy netuší:))

Rady moudré sovy?

  • Většinou žádný batoh není dost velký, jak bychom potřebovali. Nenech se tím rozhodit a odnášej méně potřebné věci tak dlouho, dokud není batoh velký akorát.
  • Byť na výletě, pořád jsi ve společnoti a není vhodné nosit zmačkané tričko. Na vícedenní výlet je proto dobré přibalit si žehličku a žehlicí prkno nebo do batohu nedávat oblečení geometricky ostře srovnané, ale spíš jemně srolované. Při nejbližší příležitosti (ve vlaku, v kempu...) batoh vybalit.
  • Krém uložený na několika kusech oblečení a části svačiny způsobuje vztek. Odborníci proto doporučují všechno tekuté jistit igelitovým obalem.
  • Možná, že se neobejdeš bez fénu, žehličky na vlasy či nabíječky na telefon. Proto je dobré koupit si v prodejně elektra za pár korun ještě elektrickou zásuvku. Je možné, že bys ji někde jen těžko hledala.:)
  • Existuje jediná spolehlivá prevence proti krádeži peněz - žádné sebou nemít. Ale jak víme, nějaká ta koruna se hodí vždycky. Proto pozor na zlodějíčky. Pokud se ovšem chystáte do Tokia, Honkongu či Osla, je nutno počítat s většími výdaji. Jsou to pro cestovatele nejdražší města na světě.

Zažít nudu? To vadí!

I při velmi zajímavém výletě se může stát, že se objeví nudné okamžiky - ve vlaku, při čekání před hradem, jídelnou... Pro ten případ je užitečné mít vždy po ruce svou oblíbenou encyklopedii ke čtení. V případě, že ji bude chtít půjčit učitelka, hodí se mít v hlavě několik jednoduchách her a v batohu zápalky či kousek čtverečkovaného papíru (na piškvorky).:) Zápalky nabízejí velké množství různé zábavy (jen dělání ohně je většinou učiteli zakázáno). Dají se stavět hnízda na hrdle PET láhve nebo uklízet zápalky do krabičky pouze jednou rukou a na čas.

Znáš sirkové hlavolamy a triky?

Zkus zapátrat v paměti, v knihách či na internetu a zkus si najít a zapamatovat 2-3 jednoduché hry pro případ, že by se začala hlásit nuda. S kámoškami si tak jistě užijete spoustu zábavy. Kdo je připraven, není překvapen.:)

Sláva nazdar výletům! Eva

(časopis IN!dívčí svět)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  kegfire Adobe stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz