Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

kamaradi-voj_i99.jpeg

Kamarádství – jak roste a my s ním

Kamarádit s někým je důležité pro holky i pro kluky. Ale věděly jste, že jinak bereme kamarády a lidi, které jsme si oblíbily, ve třinácti a jinak třeba v osmnácti letech?

Kamarádský vztah je naplněný mnoha věcmi, osobitými a speciálními pro každou dvojici. Svět kamarádství je prostě nekonečně rozmanitý! Právě ono „kamarádění“ je to, co nám připraví ten nejlepší základ pro další vztahy během života. Takže směle do toho.

Je pro tebe důležité mít nějakého kamaráda či kamarádku? Co pro tebe kamarádství znamená a jak se projevuje?


Kamarádství je pro mě teď jeden z nejdůležitějších vztahů. Nejvíc mám kamarádek, ale najde se i pár kamarádů. Bez nich bych se určitě nudila a neměla se komu svěřit s věcmi, kterým dospělí tolik nerozumí. Ani si nechci představovat, kdybych měla přijít třeba o svou nejlepší kamarádku Kačku. To by byla hrůůůza! Trávíme spolu hrozně moc času, všechno si říkáme a často u sebe i přespáváme. Terezka (13)


Vím, že mě kamarád nikdy nezradí, mám v něho důvěru a vždycky mi pomůže, když mám s něčím problém. Je pro mě fakt důležitý. Často máme společný program, hrajeme fotbal a podnikáme věci, které se nám oběma líbí. Řekl bych, že jeden bez druhého nedáme ani ránu. Mám ale taky pár kamarádek mezi holkama, a jsem za to rád, protože se tak mnohem víc poznáme a zažíváme srandu. Adam (13)


A jéje! Pocity v nás se melou jako oříšky v mixéru. Není ale třeba věšet hlavu. Jsou tu kamarádi. Tak jak nemají holky vyjasněné pocity vůči sobě, lidem v okolí ani vůči klukům, věřte, že klučičí svět je na tom stejně. Kamarádství je to, co nás drží nad vodou, ale zároveň nám otvírá obzor poznání nových lidí a situací. Některé holky ze třídy se mohou vytahovat, že „chodí“ s klukem, ale to většinou nemá nic společného s láskou. Je zajímavější a lepší kluka, který vás zajímá, dobře poznat. Ono poznávat lidi, je moc fajn.

 

Jaký máš vztah ke klukům/holkám? Máš mezi nimi kamarády? Pokud se ti nějaký kluk/holka líbí, co se v tobě děje, když se potkáte?


Mám mezi kluky pár kamarádů, třeba ze sboru, ale víc se určitě bavím s holkama. Samozřejmě, že se mi už i nějaký kluk líbil, ale vždycky mě to po nějakém čase opustilo. Chvíli jsem z toho byla zmatená, musela jsem na něj neustále myslet, ale zároveň jsem si nebyla jistá, jestli je on ten, o kterém sním. Někdy mi totiž přišel v pohodě, a pak se zase choval nemožně. Měla jsem v tom pěkný guláš. Až jsem ho trochu víc poznala, tak se ukázalo, že byl opravdu jiný, než jsem myslela. Ještě štěstí, že to bylo jen zakoukání a nic víc. Eliška (16)


K holkám, jako kamarádkám mám úplně super vztah. Výborně si rozumíme a řekl bych, že mě častokrát kamarádka dokáže lépe vyslechnout než kamarád. Takové holky si hrozně moc cením. Pokud se mi nějaká začne líbit, tak se se mnou dějí zvláštní věci. Znervózním. Pořád něco musím žmoulat, třeba zip od bundy a taky se neustále culím. Vím o sobě, že jsem prostě trémista, ale snažím se chovat přirozeně a být uvolněný.Petr (15)


Osmnáct let, kolem této doby už má většina lidí partu dobrých kamarádů a cítí, že k sobě potřebují ještě bližšího člověka, který s nimi ponese jak dobré, tak i zlé. I když ani v osmnácti ještě mnoho z nás není připravených na opravdový vztah. Někteří si čas na hledání osudového partnera opravdu dopřejí a ještě pár let čekají, než najdou někoho, s kým si „opravdu“ rozumí. Jiní se pomalu rozhlíží, koho naplno přijmou do svého srdce, aby byl jejich život ještě krásnější. Opravdu stojí za to, si na lásku počkat.

 

Co ty a kluci/holky, jak jsi je vnímal/a dříve a nyní? Jaké s nimi teď máš vztahy?

No, mám kluka. Jsme spolu sice teprve krátce, ale cítím, že je pro mě nepostradatelný, prožíváme spolu spoustu nezapomenutelných momentů a jsme i nejlepšími přáteli. Výborně si rozumíme, což mě trošku překvapuje, protože dříve se mi kluci zdáli spíš takoví šílení, než rozumní. Když jsem byla mladší, tak jsem se s klukama moc nebavila. Raději jsem kamarádila s holkama, ale teď mám pocit, že i ti kluci nějak dospěli Klára (20)


I když se mi dřív holky líbily, bylo mi tak nějak jasné, že jsem se spíš zahleděl jen do krásné tváře a lesklých vlasů. Tehdy jsem necítil potřebu mít vedle sebe úžasnou holku, se kterou bych mohl plánovat nějakou budoucnost. Teď je to ale jiné, pokud je mi slečna sympatická, zajímá mě jaká je opravdu uvnitř. Zjišťuju, že ne všechny holky jsou takové, jak se na první pohled zdají, proto si s nimi hodně povídám a poznávám je, abych se ve své budoucí lásce případně nezklamal.Michal (18)

Připravila Ilča

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Scott Griessel Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz