Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

velka-rodina-ipg_i78.jpg

Zápisník redakce: Bez vás by tu bylo smutno

Tak schválně, hned teď vyjmenujte deset lidí, bez kterých by vám bylo smutno a nejen prázdniny, by byly tak trochu o ničem?

Takže? Povedlo se? Někdo možná nenašel ani polovinu a jinému nestačili prsty.:-) Doufám, že skoro všichni jste byli v té druhé polovině a máte kolem sebe skvělých lidí nepočítaně. Ještě by mě zajímalo, kolik z vás si vzpomnělo na prarodiče. Vešli se do vašeho seznamu? Jsou to lidé, bez kterých by vám bylo smutno? Možná nám to dnes tak nepřipadá, protože máme jiné zájmy, zajímavější přátele, ale ve chvíli, kdy o své blízké přijdeme, většinou pak, si uvědomíme, že je nám po nich smutno.

 

Rozdávejme naději

My, mladí si chceme mít život tak nějak po svém. Chceme jít s dobou, být moderní a moc se neotáčet. Co bylo, bylo. Už rodiče žili v pravěku, natož babička s dědou. Ale úkolem mladého člověka není jen jít dopředu, bořit mýty, překonávat tabu a zpochybňovat názory předešlé generace. Máme rozdávat naději. Říká se, že člověk je natolik šťastný, kolik šťastných lidí učinil. Starší lidé potřebují naději a blízkost. Můžeme je udělat šťastnými. A věřte, že nás to nebude nic stát.

25. července je den prarodičů

Už jen to, že jsme jako vnoučata ke svým prarodičům milí, vstřícní a pozorní, je pro ně velký dar. Zkusme toto léto na své babičky a dědečky více myslet. Být pro ně zdrojem radosti a naděje.

 

Tipy jak o prázdninách myslet na prarodiče:

  • Poslat jim dopis z dovolené, tábora ale i z domu, pokud bydlíte daleko. To je to nejjednodušší, co můžete udělat. Tak to udělejte. :-
  • Pomodlete se za své prarodiče. Věc, která není sice hmotná, ale je velmi potřebná. Touha chtít pro druhého dobro, vyprošovat mu požehnání, je velmi cenná. A my věříme, že i účinná. Ne vždy můžeme být s našimi prarodiči fyzicky, toto je jeden ze způsobů, jak s nimi být spojeni.
  • Maličkost či pozornost. Malá pozornost v podobě květiny pro babičku, když zrovna jedeš na kole (nebo MHD) okolo bytu, kde bydlí. Nebo si cíleně naplánovat malý výlet jejich směrem. Nejde o velkou návštěvu, ale o pozornost. „Jen jsem si na tebe vzpomněla.“ :) Koláč pro dědu, nebo malá pomoc v dílně, či v domácnosti. Patnáct minut tvého času, může pro ně znamenat týdny krásných vzpomínek.
  • Modlete se společně. Možná, že pro někoho totální úlet, ale pokud máte věřící prarodiče, zkuste si domluvit jeden den a přesný čas, kdy oni doma, a ty sama ve svém pokoji (nebo v přírodě), se budete společně modlit. Uvidíš, že to bude úplně jiný rozměr modlitby. Budete prožívat blízkost na dálku.
  • Společný výlet. Pokud máš aktivní prarodiče, vyjeďte si na krátký výlet. Může to být za kulturou, přírodou, poznáváním.
  • Tvůj nápad, jak udělat tvé prarodiče šťastnější … :-)

 

Slova Papeže Františka ke dni prarodičů: „Vnoučata a mladí jsou totiž povoláni být přítomnými v životě starých lidí, …“

Radostné léto prožité v dělání dobra přeje šéfredaktorka Majka St

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  59543355 Wavebreak m DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz