Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vlasy-dez_i61.jpg

Jak se starat o vlasy?

Stála jsem před zrcadlem a dívala se na svoje polámané a vysušené vlasy. Hrůza, co s tím? Popovídala jsem si na toto téma s vlasovou specialistkou a mám pro vás pár zajímavých tipů, jak předejít lámání a ničení vlasů.

Z čeho se skládají naše vlasy?
Nejprve trošičku chemicky. Naše vlasy se skládají z uhlíku, vodíku, mědi, lipidů a 20 různých druhů aminokyselin.
Nedostatek železa ve vlasech má za následek jejich nadměrné lámání a třepení. Vitaminy B-komplexu pomáhají proti vypadávání vlasů, ale nesmí jimi být vlasy přesyceny. Proteiny zajišťují zdravou výživu vlasů, naopak zinek se stará o jejich celistvý povrch.

A z nechemického hlediska byste vlas popsala jak?
Vlas je vlastně zrohovatělá bílkovina, která se jmenuje keratin. Vlas si můžete představit jako mnoho stočených vláken, která jsou síťovitě propojena.

A co se stane s vlasem, když se dostane pod vodu?
Představte si, že vlas vypadá jako šiška. Ale voda na něj funguje přesně obráceně. Když je suchý, je hladký, ale pokud se namočí, tak se otevře. Proto se používají kondicionéry. Jsou kyselé a vlasy znovu uzavřou.

Co se stane, když kondicionér nepoužívám?
Když vlas uschne, tak se nikdy nevrátí do stejné polohy jako předtím a zůstane „pootevřený”. A šupinky se začnou vylamovat ven. To má za následek lámání a třepení vlasů.

Je pravda, že prostříháváním vlasy zesílí?
Tato pověra je mezi lidmi velmi rozšířená, ale pravda to není. Růstová zóna vlasu je hluboko v pokožce. Proto produkuje stále stejně silné vlasy.

Co mám udělat s roztřepenými vlasy?
Vlasy je důležité pravidelně zastřihávat dobře nabroušenými nůžkami. Vlasy bychom měli pravidelně provlhčovat. Pokud si myjete vlasy víc než třikrát do týdne, nemusíte je vlhčit. Nikdy vlasy zbytečně neprosoušejte, zvlášť při fénování. Nejlepší je přestat fénovat, když jsou ještě vlasy trošičku vlhké, a nechat je doschnout.

A co třeba barvení vlasů?
Pro vlasy není zdravé barvení ani melíry. Obecně cokoliv chemického vlasům škodí. Některé přípravky do vlasů vyžerou nepatrné dírky a vlas je nenávratně poškozený.

Další info

  • Vlasy dokonale fungují jako ukazatel zdraví a hlavně zdravého metabolizmu. Zdravému člověku denně vypadne 50–100 vlasů. U nemocného člověka je to mnohem víc. Také podle rozboru vlasu se dá zjistit, které vitaminy a minerály nám v těle chybí. Vlasy jsou velmi stabilním ukazatelem, třeba na rozdíl od krve.
  • Vlasy vyrostou 0,2–0,45 mm denně. Časté žehlení nebo kulmování vlasy trvale vysuší a zničí. Pak už nepomáhají ani vyživovací zábaly.
  • A kolik vlasů máme? Toto číslo se může pohybovat okolo 100 000.

Tip In!

Umíš si správně umýt vlasy?

  1. Před mytím vlasy pořádně pročeš. Uvolníš tím odumřelé vlasy a zacuchaná místa. Můžeš si také promasírovat pokožku hlavy a tím zvětšit krevní oběh.
  2. Nepřeháněj to s šamponem. Množství záleží na délce a hustotě vlasů. Není pravda, že dvojité umytí vlasy zbaví všech nečistot. Podle odborníků je zbytečné mýt podruhé již čisté vlasy.
  3. Před použitím šamponu vlasy dobře promyj.
  4. Nauč se nanášet šampon na vlasy rovnoměrně.
  5. Velmi důležité je také dokonalé smytí šamponu z vlasů. Teprve tímto krokem odstraníš z vlasů špínu a mastnotu.
  6. Pokud máš mastné vlasy, nedávej kondicionér až ke kořínkům, ale nejméně tři centimetry od pokožky hlavy.
  7. Z umytých vlasů jemně vymačkej ručníkem vodu. Nikdy je neprodrbávej, vlasy mají uvolněnější kořínky a mohla bys je vážně poškodit.
  8. Pokud máš čas, tak vlasy zbytečně nefénuj, ale nech je uschnout přirozenou cestou. Zvyšuješ tím jejich životnost.

S vlasovou specialistkou Victorií Josephes si povídaly Katka a Andrea :)

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Zbyněk Pavienský


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz