Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

jeruzalem-onu_i38.jpg

Zápisník redakce: Po stopách biblických příběhů

Jeruzalém – Davidovo město, místo známé především z Bible – opravdu stojí za návštěvu. Potkávají se tu tři světová náboženství židovství, křesťanství a islám a zároveň tu vedle sebe stojí přes dva tisíce let staré hradby a budovy Starého města a nové stavby, paneláky a výškové budovy.

Při naší návštěvě Jeruzaléma jsme se především chtěli podívat do míst, kde se odehrávaly biblické příběhy a pohyboval se Ježíš. Protože Staré město má i dnes zhruba tu stejnou podobu jako před dvěma tisíci lety, nebyl to v podstatě žádný problém. Biblické příběhy pak dostávají úplně jiný rozměr, když najednou vidíte, jaký kus cesty musel dojít slepec s očima zamazanýma blátem od chrámu až k rybníku Siloe.

 

Kromě toho jsme si prošli pravděpodobnou trasu křížové cesty. Věděli jste, že Ježíš se s křížem neplahočil na žádný kopec, ale procházel úzkými Jeruzalémskými uličkami, kde ho všichni mohli vidět, a Golgota ve skutečnosti byla jen malá skála za městem? Navštívili jsme Boží hrob, který byl tak blízko Golgoty, že nad oběma místy současně dnes stojí bazilika Svatého hrobu. Ale je to opravdu obrovská a pozoruhodná stavba.

V Getsemanské zahradě tu zase stále rostou olivovníky, které jsou přes dva tisíce let staré, takže si „pamatují“ i Ježíše.

 

Nejsilnější zážitek pak pro mě bylo stát na místě, kde se Ježíš s naprostou odevzdaností svému Otci modlil: „Otče můj, je-li možné, ať mne mine tento kalich; avšak ne jak já chci, ale jak ty chceš.“ (Mt 26, 39)

A takových míst je nejen Jeruzalém, ale celý Izrael plný. Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

foto Jeruzalémské ulice - Martina Mátlová

Autor fotografie:  Kristýna Trňáková


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz