Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

lod-na-mori-mup_i51.jpg

Triko cestovatel

Taky máš seznam zemí, kam by ses ráda podívala, ale většina z nich asi zůstane nesplnitelným snem? A představ si, že něco tobě velmi blízkého procestovalo daleké země, pobylo v zaoceánských zemích a plavilo se několik dní po moři. Budeš mi věřit, že mluvím o tvém triku?

Minimum oblečení, které si kupujeme, se vyrábí u nás

Než se dostane do našich obchodů a pak skříní, urazí mnohdy tisíce kilometrů. Takže tvá trika (ale i kalhoty, sukně nebo mikiny) si užijí exotiky většinou mnohem víc než ty. Zkus se podívat na jejich etiketu, některé jsou z Bangladéše, Kambodže, Vietnamu, Laosu, jiné z Indie, Číny, Turecka nebo Mexika.
Některé země se na výrobě a vývozu oblečení postupně staly ekonomicky závislé. Například v Bangladéši a Kambodži představují oděvy více než 80 % celkové hodnoty vývozu a jsou příslibem mnoha pracovních míst. Tyto země jsou známé jako země s levnou pracovní silou.

Majitelé firem hledají často taková místa ve světě, kde se za co nejmenší obnos peněz vyrobí co největší počet spotřebního zboží a kde se zaměstnávají lidé, kteří chtějí jakoukoliv práci, aby uživili sebe a svou rodinu, a příležitostí vydělat si je zde velmi málo. Majitelům firem nahrává také levná lodní doprava, úlevy na daních a často i nízké nároky na ekologický provoz firmy.

Světovost tvého šatníku ti tedy nikdo nemůže upřít...

A dokonalost tvé image nejen zvenčí, ale hlavně zevnitř ti zaručí vděčnost lidí, kteří ten tvůj šatník úspěšně zaplňují – ať už jde o ty, co ti oblečení kupují, nebo o ty, kteří jej vyrábějí.
Anett

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  kees tom CC BY - SA 2.0


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz