Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

kluci-u-pc-yvp.jpg

Nestahuješ? Nevypaluješ? Nežiješ!

  ... a je to vážně pravda? Proč bychom dělali něco špatného, když to dělají všichni? Proto jsme se na to zeptali odborníků.

Komu záleží na muzice, ten nestahuje

Žijeme v konzumní společnosti, která nám říká na každém kroku: máš právo na co chceš, kup si to, pokud možno levně – a když se něco dává zadarmo, srotí se okamžitě davy „konzumentů”, protože to je přece nákup století – nákup bez placení! Jenže vždycky za to někdo musí nakonec zaplatit. Nákup zadarmo je totiž jenom iluze. A je dost dobře možné, že díky našemu přístupu bude muzika v budoucnu o něco chudší. Chudší o CD, která se nenatočí, protože nebude dost lidí, kteří by si nahrávku koupili (už dnes se hodně projektů bez sponzorů vůbec neobejde).

Hudba není to samé jako trika nebo rohlíky. Vždycky si budeme něco oblékat, vždycky budeme něco jíst, ale dobrá muzika – o tu je třeba pečovat. Záleží jenom na nás, jaká bude budoucnost hudby. Jestli se budeme chovat jako konzumenti a stahovat giga alb z internetu tzv. „zdarma”, nebo budeme jako milovníci hudby kupovat originální CD, a tím podporovat kapely, vydavatele a prodejce muziky. Nechci moralizovat, ani nikoho kárat – chtěl bych vás k tomu nadchnout! Stahuje a kopíruje dneska snad každý. Ale komu záleží na muzice, ten nestahuje.

Tomáš Polívka, hudební vydavatel

V čem je problém...

Na obalech DVD a CD se často můžeme dočíst mimo jiné, že kopírování a půjčování tohoto disku je zakázáno. Není to úplně pravda. Žádný zákon nezakazuje půjčování ani kopírování nahrávek pro osobní potřebu. Když si zkrátka půjčíte od kamarádky DVD nebo CD, můžete si ho doma poslechnout, podívat se na film nebo si disk pro sebe i vypálit. Do ceny každého koupeného prázdného CD i DVD je totiž předem započítán poplatek, který výrobci disků platí umělcům jako náhradu právě za to, že si vypálíte kopii, aniž byste si museli kupovat originál. Vypálení DVD nebo CD tedy není žádná krádež.
V čem je problém: Mnozí výrobci svá nahraná CD i DVD chrání proti kopírování. Použijete-li program, který obsah disku přepíše tak, aby ochranu zlomil, to už povolené není.
Rovněž není povoleno vytvářet si kopie cizích DVD nebo CD s počítačovými programy či hrami. Umísťovat nahrávky na internet a umožnit tak jejich šíření může pouze a jenom autor nahrávky nebo ten, koho tím autor pověřil.

Mgr. Aleš Václav Kratochvíl, právník

Hlas z Telepace

jsme s velkým úsilím profesionálně nahráli MC kazetu o Svaté Anežce. Na její vydání jsme si museli půjčit několik desítek tisíc korun. Náklady na kazetu, i když byla úspěšná a byl o ni veliký zájem, se nám nikdy nevrátily, protože řada lidí si to jednoduše okopírovala. Tím nás samozřejmě velmi poškodili. Když se mne někdo zeptá, zda je to krádež, jednoznačně říkám ANO. Obdobně to chápu i u DVD nosičů. Tím, že si jej nevypálím, ale koupím, podpořím tvůrce, aby měl za co točit další projekty. Takže koupí pomáhám vytvářet nová díla.
Na stahování z internetu mám jiný názor. Tím, že něco na internet volně dám, musím předpokládat, že druzí si mohou cokoliv stáhnout. Složitější je to však tehdy, když vím, že stahuji něco, co je nelegálně získané. Například nové filmy, které se ještě neobjevily v kinech. Pak už je i takové stahování otazníkem.

P. Leoš Ryška, SDB, ředitel TV Noe

O křesťanských kapelách a dobré hudbě, doopravdy zdarma ke stažení, je na stránkách www.musicmix.cz celá rubrika.

(časopis IN!dívčí svět)

Autor fotografie:  Zbyněk Pavienský


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz