Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-ve-skole-mth_i38.jpg

Zápisník redakce: Pomóóóc škola!

 Ach jo, už se to blíží, v pondělí je tady zase škola!... Ale pozor, vždyť to nemusí být jen nutné zlo. Chceš si ji trochu zpříjemnit? Poradíme ti, jak zabodovat v novém kolektivu podle IN!

kamarádi

Na první den se dobře připrav

  • Jdi dostatečně brzy spát, abys nevstávala pět minut předtím, než ti jede autobus. Není nic horšího než vrazit do třídy s kruhy pod očima a špatně zapnutou košilí.
  • Usmívej se,... nikdo se nechce seznamovat s „kakabusem“ :).
  • Přines do školy balíček bonbonů a udělej malou party na seznámení.
  • Nauč se pár vtipů nebo historek, které řekneš v některé hloupé pauze při seznamování.
  • Neposuzuj! Pomluva nebo hloupá poznámka na někoho z nové třídy se ti může časem vymstít.
  • Rozšiřuj si obzory! Neupínej se na prvního človíčka, kterého potkáš. Snaž se seznámit s co nejvíce spolužáky během prvního týdne. To se všichni okukují a jsou víc otevření pro nová přátelství.
  • Červenáš se, máš trému? To je přirozené. Všichni mají obavy. Někteří to umí jen trochu lépe maskovat.
  • Zkoušej s každým prohodit pár slov. Nemusí to být půlhodinové rozhovory. Stačí si všimnout nové tužky, dobré nálady, popřát pěkný den.

Když zjistíš jména spolužáků, je dobré si poznačit, kdy mají svátek, a jen tak mimochodem jim popřát. Nemusíš shánět dárky, většinou stačí samotný fakt, že sis vzpomněla.

 

učitelé

  • Vykecávání si nech na přestávku. Jsi sama proti sobě, když ti učitel hned první týden naznačí, že u něj máš minus.
  • Nech se vyvolat sama. Nečekej, až tě učitel "vyhmátne". Má to několik výhod: Můžeš se na to dobře připravit a projevíš iniciativu (toho si učitelé cení). Ze začátku není tolik učiva, můžeš tak lehce získat dobré známky!
  • Máš trému jít před tabuli? Chce to jen pár pravidel: Látku si předříkej nahlas a před zrcadlem. Budeš si možná připadat jako blázen, ale uvidíš, jaký je tvůj projev a jak vypadáš. Hezky se uprav. Vezmi si na sebe svoje oblíbené tričko a sukni či rifle. Budeš se cítit dobře a pohodlně a zároveň ti hezké oblečení dodá sebejistotu. Použij deodorant. Je dokázáno, že s námahou (i psychickou) se dostavuje i pot! U tabule se snaž usmívat, budeš vypadat uvolněně. Nedívej se do země. Pokud nesneseš pohled do třídy či na učitele, dívej se alespoň dozadu do místnosti.
  • Neboj se zeptat, pokud nerozumíš látce. Kdo se ptá, není hlupák, ale člověk, který chce věci přijít na kloub. Čas, který ušetříš tím, že věci pochopíš už ve škole, se ti bude určitě hodit.

Napsala Maruška ( časopis IN!dívčí svět )

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Minerva, studio Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz