Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

pocitac-xkh_i41.jpeg

Bezpečné brouzdání vodami internetu

Internet je určitě dobrým nástrojem, ale dá se také zneužít. Nabízíme ti několik rad, jak se vyhnout některým nebezpečím, která na tebe číhají.

Zneužití (nejen) osobních údajů a informací

Všechno, co na internetu zveřejníš, může někdo použít úplně v jiném významu a s jiným úmyslem, a to i tehdy, když už jsi to dávno smazala. Zveřejněný obsah totiž nemusí po stisku tlačítka "Smazat" zmizet, zvlášť pokud byl publikován jako veřejný. Velmi pravděpodobně už ho mají uložený ve své paměti vyhledávače (Google, Seznam atd.). Také informace vložené např. na Facebook se šíří rychleji a nebezpečněji, než kdybys je sdělovala všem lidem, které potkáš ve svém městě.

Jak být v bezpečí: Na profilu na sociální síti (Facebooku apod.) nebo vlastním blogu o sobě uváděj jen údaje, které jsou nutné a které o tobě neposkytují všechny důvěrné informace, podle kterých jsi k nalezení v reálném světě. Nezveřejňuj své rodné číslo, adresu ani telefon. Přezdívkou nikdy nic nezkazíš. Pozor na přidávání neznámých uživatelů do přátel. I když se ti jejich fotka zdá neodolatelná, nikdy nevíš, komu skutečně patří. Své osobní údaje neposílej nikomu ani e-mailem, výjimkou je jedině situace, kdy jednoznačně víš, komu adresa patří a pro jaký účel údaje potřebuje.

Zneužití fotografií a videozáznamů

Dnes je oblíbené sdílení fotek a videí pomoci Facebooku. Víš ale, že Facebook může s fotkami a videi dělat, co se mu zachce, pokud je na něm budeš mít? (viz. Prohlášení o právech a povinnostech 2.1) Pokud je smažeš, toto právo zaniká a Facebook by měl fotografie odstranit. To však platí jenom v případě, že fotku nebo video nikdo nesdílel – v opačném případě právo platí až do smazání fotky jinými uživateli. Většinu fotek si navíc může z Facebooku kdokoli stáhnout do svého počítače. Rizikem je také nastavení viditelnosti u fotek, které sdílíš. Fotografie sdílené způsobem „přátelé přátel“ vidí i několik tisíc lidí, které třeba ani neznáš.

Jak být v bezpečí: Platí pravidlo, že méně je více

Vždy si předem dobře rozmysli, co na web umístíš. NIKDY nezveřejňuj a nikomu neposílej intimní fotky (to znamená takové fotky, na kterých jsi nahá, i když je to třeba fotka z tvých dětských let, totéž se týká fotek tvých malých sourozenců). Riskuješ, že se fotky dostanou do rukou sexuálních deviantů nebo že budou zveřejněny na nějakých internetových stránkách. Nejlépe je takové fotky vůbec nepořizovat.

Podvodníci

Internet poskytuje anonymitu. Toho využívají uživatelé, kteří se vydávají za někoho jiného, než kým opravdu jsou, s cílem tě oklamat a poškodit, využít pro svůj prospěch.

Jak být v bezpečí: Buď opatrná v tom, komu na internetu věříš

Může se stát, že se podvodník vydává za některého z tvých kamarádů. Ověř si, zda jde o tvého kamaráda například pomocí otázky na některý z vašich společných zážitků. Komunikaci s neznámými lidmi se vyhni, rozhodně se s nimi nescházej! Na internetu neuváděj ani údaje o tom, kde a kdy se pohybuješ. Nepiš, že se chystáš do Brna k Marušce Fialové nebo že jedeš na celý týden s rodiči na dovolenou. Nikdy nevíš, ke komu se tento údaj dostane. Internet je dobrým informačním kanálem pro zloděje, a tak by se taky mohlo stát, že po návratu z dovolené najdete svůj dům či byt vykradený.

Šíření poplašných a řetězových zpráv (tzv. hoax)

V poslední době je častým nešvarem šíření zbytečných, poplašných a řetězových zpráv. Možná ses i ty setkala s e-mailovou zprávou, která tě zoufale žádá o přeposlání dál, protože jedině tak může získat nemocný člověk peníze na nějakou náročnou operaci. Nebo tě text zprávy žádá o přeposlání minimálně dalším deseti lidem, jinak nebudeš mít štěstí, něco zlého se ti stane atd. S falešnými zprávami (o pomoci miminku s rakovinou tím, že necháš fotku sdílet nebo klikneš na nějaký odkaz), se můžeš setkat i na Facebooku.

Jak být v bezpečí: Tyto zprávy nikomu nepřeposílej, přesuň je do koše a zbytečně se jimi nezabývej.

Na Facebooku platí: zprávy a obrázky podobného typu nesdílet. Peníze nebo štěstí nelze získat pouhým přeposláním e-mailu nebo fotky. Pokud si pravdivostí nějaké zprávy nejsi jistá, podívej se na webové stránky www.hoax.cz, kde nalezneš aktuální seznam všech poplašných a řetězových zpráv.

Kyberšikana

Setkat se můžeš také s tím, že tě někdo na internetu zesměšňuje, nadává ti, ponižuje tě. Říká se tomu kyberšikana.

Jak být v bezpečí: Kyberšikana je vážná věc a musí se řešit co nejdřív. Na urážky nereaguj, ale řekni o tom co nejdřív rodičům, případně učiteli ve škole, pokud se to týká spolužáků. Dobré je také si dotyčnou osobu zablokovat nebo dočasně zrušit svůj profil na sociální síti nebo jiné aplikaci, pokud to jde (např. Facebook to umožňuje).

Nadměrné používání internetu

Nezapomeň, že internet je dobrý sluha, ale špatný pán. Není tu proto, abys kvůli němu zanedbávala školu, vztahy v rodině nebo osobní kontakty s kamarády a uzavírala se do vlastního virtuálního světa.

Jak být v bezpečí: Kontroluj dobu, jakou strávíš on-line.

Stanov si omezení času (třeba 1 hodinu) a poté se odpoj. Můžeš si také udělat test, abys zjistila, zda se tento problém týká i tebe. Vědomě posiluj kamarádské vztahy a zážitky v reálném světě. Nebrouzdej na síti ve večerních hodinách, ale zkus tento vzácný čas využít lépe (např. četbou, rozhovory, relaxací). Nezapomínej, že komunikaci z očí do očí nenahradí ani webkamera a společné zážitky mimo virtuální svět jsou mnohem silnější a hlubší!

Test: Internet – sluha, nebo pán?

  • Pokud nejsi zrovna on-line, přemýšlíš nad tím, co budeš dělat příště, až budeš? ANO / NE
  • Zhorší se ti nálada po tom, co se musíš odpojit od internetu? ANO / NE
  • Trávíš na internetu pořád větší množství času? ANO / NE
  • Chtěla jsi snížit čas, který trávíš na internetu, ale nepodařilo se to? ANO / NE
  • Myslíš, že se kvůli internetu vídáš méně s přáteli? ANO / NE
  • Omezila jsi kvůli internetu některé své zájmy – kroužky, sport, hru na hudební nástroj apod.? ANO / NE
  • Měla jsi už kvůli internetu problémy s rodiči, sourozenci, ve škole? ANO /NE


Pokud jsi dvakrát a víckrát odpověděla ANO, snaž se trávit na internetu méně času. Místo toho jdi s kámoškou ven, něco si přečti, zeptej se, zda není potřeba pomoci s něčím doma, zacvič si, zatanči, maluj, tvoř šperky, vyzdob si pokoj, hraj na nástroj, zpívej… Možností je celá řada, chce to jen pevnou vůli a nevzdávat se předem:).

Tvoje budoucnost a Facebook

Všechno, co napíšeš nebo zavěsíš na zeď Facebooku a neodstraníš, tam zůstane. Některé výběrové školy a mnoho firem si v dnešní době prověřuje lidi, které přijímají, právě přes Facebook. Představ si, že se tvůj budoucí zaměstnavatel v tvé historii dočte, co jsi napsala o kámošce nebo učiteli, kteří tě něčím naštvali, nebo si prohlédne fotky z různých bláznivých akcí. Také je dobré myslet na to, že tvoje děti tě jednou budou mít díky internetu jako „na dlani“. Tak pozor na to, co píšeš o svých rodičích, aby se ti to jednou nevrátilo i s úroky.

Internet a modlitba

Patronem internetu a uživatelů počítačů byl prohlášen sv. Isidor papežem Janem Pavlem II. v roce 1999. Tento světec, který žil v 7. století, údajně napsal první encyklopedii, v níž shrnul poznatky z medicíny, matematiky, historie a teologie. Je dobré jej prosit o přímluvu, než se připojíš na internet. Jako inspiraci ti nabízíme následující modlitbu:

Modlitba před připojením na internet

Všemohoucí Bože, ty jsi nás stvořil k svému obrazu. Proto toužíme po lásce, pravdě a kráse. Pomoz nám, prosíme, na přímluvu svatého Izidora, abychom během našeho putování po internetu vedli naše ruce a oči jenom na to, co se ti líbí, a obohatili láskou a trpělivostí všechny, s kterými se setkáme. Svatý Izidore, oroduj za nás! Amen.

Petra (za spolupráci děkujeme informatikům Ondrovi a Rosťovi)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce

 

 

Autor fotografie:  frank peters Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz