Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

premyslejici-holka-u-kere-tnb_i39.jpg

Z gynekologické ordinace

K lékaři chodíme běžně, někteří se dokonce i  těší - to když se ve škole právě zkouší nebo píše písemka z matiky:). Ale co gynekologická prohlídka? Jak vlastně probíhá?

Půjdu poprvé na gynekologii. Jak se mám připravit? (Zita, 15)

První kontrola u gynekologa je ze zdravotního pojištění hrazena od 15 let, jde o preventivní prohlídku, která je jednou za rok.

Cílem je vyloučit možné změny dělohy a vaječníků a zejména děložního čípku. Pokud však má dívka obtíže před 15. rokem, lze se zaregistrovat u gynekologa dříve, výhodou je gynekolog se specializací v dětské gynekologii. Pokud nemá gynekologické obtíže a neměla ještě pohlavní styk, lze s první prohlídkou počkat i déle po 15. roce. Jistě neutrpí zdravotní újmu.

Samozřejmostí před prohlídkou je, že je dívka umytá a nemá menstruaci.

V žádném případě se nemusí holit na intimních místech pouze z důvodu gynekologické prohlídky. Vhodné je mít s sebou volnější sukni, do které se pacientka převlékne před vyšetřením, aby na gynekologickém křesle nebyla zcela odhalená.

Prohlídka začíná rozhovorem, kdy gynekolog zjišťuje základní informace o zdravotním stavu pacientky a její rodiny.

Důležité informace jsou údaje o vrozených vývojových vadách, nádorech gynekologických (dělohy a vaječníků), údaj o trombóze a embolii, cukrovce a vysokém krevním tlaku. Z hlediska zdravotního stavu pacientky je důležitý údaj o začátku první menstruace (v kolika letech začala), dále o pravidelnosti menstruace (počet dní mezi menstruací a počet dní krvácení), datum posledních měsíčků. Každá dívka, která má menstruaci, by si měla vést menstruační kalendář, který je k vyzvednutí u gynekologa. Na zaznamenávání dnů menstruace může posloužit i obyčejný malý kalendář. V případě nepravidelností lze z kalendáře rychleji vyčíst délku cyklu. Znalost dne poslední menstruace se považuje za základní. Dalšími důležitými údaji je údaj o prvním pohlavním styku, alergii na léky, údaje o operacích, jaterních chorobách. Informací je hodně, proto často dívky chodí na prohlídku s maminkami, které údaje upřesňují.

Součástí preventivní prohlídky je vyšetření prsou a následně vyšetření na gynekologickém křesle.

Pacientka je v pololeže na křesle, nohy má opřené v opěrách a má je mírně od sebe. Způsob vyšetření se liší u pacientek, které měly pohlavní styk a které styk ještě neměly – u těchto pacientek gynekolog vyšetřuje rukou přes konečník a přední stěnu břišní. Ženy, které měly pohlavní styk, gynekolog vyšetřuje pomocí zrcadel, které zasune do pochvy. Z děložního čípku se jednou ročně odebírá stěr na cytologii a pak se pozorují změny na čípku speciální lupou – kolposkopem. Prsa gynekolog vyšetřuje jen při první preventivní prohlídce, po té doporučí dívce samovyšetření prsou vždy po menstruaci. Jindy gynekolog vyšetřuje prsa jen při obtížích, kdy si žena nahmatá třeba bulku na prsu.


MUDr. Martina Kučerová
gynekoložka

(časopis IN!dívčí svět )

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Zbyněk Pavienský


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz