Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-u-more-tpj_i96.jpeg

Buď (ledo)borec!

Jestliže býváš během roku často nachlazená a nemocná, možná by stálo za to zkusit trochu zlepšit svou imunitu. A jestli se jen při samotném slově „otužování“ klepeš zimou, zkus přece jen číst dál. Navíc – kdy jindy se trochu zchladit než během teplého léta?

Otužování

Otužování je jeden ze způsobů, jak posílit své zdraví a chránit se před nemocemi. Tělo se totiž stává odolnějším vůči změnám okolní teploty. Právě díky tomu pak dokáže lépe bojovat s různými virovými onemocněními, pro choroboplodné zárodky je mnohem složitější se v našem těle usídlit a nadělat tam neplechu.

Když je otužování tak přínosné a zdravé, kde je háček? Ruku na srdce, ne všechny dobře snášíme chlad a zimu. Ale neboj se, nemusíš si hned představovat koupele v ledové vodě. Nejlepší je začít omýváním studenou vodou – třeba pomocí žínky namočené ve studené vodě. Tím se teplo z těla neodvádí tak rychle a je snazší si na onen počáteční pocit nepohodlí zvyknout. Později, až se na to budeš cítit, můžeš začít s krátkými ranními sprchami – ty by neměly trvat déle než 3 minuty. Pod sprchou se alespoň trochu hýbej, ať tvé tělo úplně neztuhne :-). Stejně tak se po důkladném utření protáhni, ať se ti opět rozproudí krev. A nezapomeň se nasnídat, aby byl tvůj ranní rituál kompletní.

 

Tip

Vždy si dávej pozor, aby sis během studené sprchy nenamočila vlasy. Pokožka na hlavě je velmi citlivá a mohla bys skončit s bolestí hlavy. Navíc voda se ve vlasech dlouho drží, a to není nic příjemného…


Ať už se ty sama mezi otužilce zařadíš nebo ne, věz, že u nás existují kluby a spolky, které otužilce sdružují. Pořádají různé akce, které mají za cíl otužilost propagovat. Mezi nejznámější patří vánoční a novoroční plavání v ledové Vltavě v Praze.

V zahraničí, zejména pak v severských zemích a v Rusku, se dokonce pořádají závody v plavání pod ledem! Pohled do tabulek rekordů v tomto sportu je skutečně zajímavý. Finská potápěčka Johanna Nordblad uplavala pod ledem na jeden nádech 50 metrů, a to bez neoprenu – jen v plavkách. Mezi muži drží světový primát Švéd Stig Severinsen, který za stejných podmínek zdolal 76 metrů. Stejný muž vévodí i podobné disciplíně s neoprenem a plaveckými ploutvemi (152 metrů), mezi ženami vede turecká sportovkyně Sahika Ercumen (110 metrů).

 

VÝZVA: Začni během prázdnin s otužováním

Možná už jsem tě k vyzkoušení navnadila, takže hurá do toho! Můžeš začít od nejmenších krůčků, a kdo ví, třeba z tebe jednou bude úplná ledová žena:). Pokud ale cítíš, že to pro tebe opravdu není to pravé ořechové (nebo kdyby rodiče měli na otužování jiný názor), i pro tebe mám výzvu: Vyhraď si alespoň jedno ráno nebo večer a pořádně se naboso proběhni orosenou trávou. Ráno tě to probudí, večer osvěží a den bude zase prožitý trochu jinak.

Ivka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  Alena Ozerova Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz