Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

prozarene-srdicko-ydu_i37.jpg

O čem se mluví …

Jak prožít Svatý rok milosrdenství? Nabízíme vám malé shrnutí, jak tento rok využít a proč tento rok nenechat jen tak plynout, ale aktivně se zapojit.

Co je na roku milosrdenství tak důležité?

Papež František vyhlásil Svatý rok milosrdenství proto, abychom si uvědomovali, že nás Bůh má každého velice rád osobní a něžnou láskou, která se projevuje nejvíce tím, že nám odpouští hříchy.

Co si uvědomit

Zlo (zvlášť těžký hřích), které člověk dělá, není maličkost. Hříšníka uvádí do nebezpečí spásy (tzv. vina neboli věčný trest). Kromě toho zanechává ve světě stopu zla, která zasahuje i do životů jiných lidí (tzv. časný trest).

Když si hřích uvědomíme a s lítostí přistoupíme ke svátosti smíření, Bůh nám s radostí odpouští. Rozhřešení odstraňuje hřích (vinu), ale není lékem na všechno, co hřích uvedl do nepořádku (tzv. časný trest, následky hříchu).

Ve svátosti smíření jsme vyzváni, abychom se aktivně podíleli na odstranění zla způsobeného naším hříchem. Je třeba vykonat uložené pokání (zadostiučinění), ale též např. nahradit škodu či ukradené věci, odvolat pomluvu, omluvit se, uvést do pořádku narušené vztahy.

Jak se ještě léčí onen nepořádek (časný trest), který hříchem vznikl? Jak se dále může člověk podílet na tom, aby byla ze světa odstraněna stopa jeho hříchu a hříchů druhých lidí?

Církev hovoří o více možnostech

  • Prožívat co nejpoctivěji svátost smíření.
  • Přijímat často s velkou zbožností eucharistii.
  • Využívat dar odpustků.
  • Využívat svátostiny (nosit požehnaný křížek či medailky Panny Marie, žehnat se svěcenou vodou).
  • Číst Písmo.
  • Trpělivě nést životní kříže.
  • Konat skutky lásky k bližnímu.
  • Být milosrdný k druhým (odpouštět) a náročný k sobě.
  • Osobní modlitba a přímluvné modlitby druhých.
  • Snášet trpělivě nemoci (obzvlášť dlouhé). 
  • Konat kající skutky (odepřít si něco, půst, askeze).

Teď víme, jaký smysl mají odpustky a jak je důležité, že ve Svatém roce je možné získat je velice často.

Po svátosti smíření můžeme získat odpustky, ty jsou důležité pro úplné odčinění hříchu. Odpustky následují po odpuštění hříchů ve svátosti smíření.

Odpustky lze získat pro sebe nebo pro duše v očistci. Záleží na našem rozhodnutí

Tři základní podmínky

  • přistoupit ke svatému přijímání,
  • pomodlit se na úmysl Svatého otce (např. Otče náš, Zdrávas Maria), (dvě výše zmíněné podmínky pro každý odpustek zvlášť)
  • přistoupit k svátosti smíření (v rozmezí jednoho či dvou týdnů).

A speciální úkol během Svatého roku

  • projít svatou branou roku milosrdenství,
  • konat skutky tělesného a duchovního milosrdenství.

Člověk není schopen sám vlastními silami napravit zlo, které způsobil svým hříchem sobě i druhým. Potřebuje Boží milost, potřebuje pomoc od společenství církve, potřebuje druhé, aby mu pomáhali a on aby jim prokazoval lásku. Jsou však věci, o které by se měl snažit.

Papež František vybízí mladé, aby každý měsíc vždy praktikovali jeden skutek tělesného a jeden duchovního milosrdenství. Proto jsme pro vás připravili zamyšlení a příklady, jak tyto skutky milosrdenství prožívat v praxi. Těšte se na příští čísla. Redakce

Modlitba svaté Faustiny Kowalské

„Pomáhej mi, Pane,

abych měla milosrdný pohled a nikdy v sobě neživila podezření a posuzování na základě vnějšího zdání, ale abych dokázala rozpoznat v duši svého bližního to krásné a abych mu byla ku pomoci…,

aby můj sluch byl milosrdný, abych se sklonila k potřebám svého bližního a moje uši aby nebyly lhostejné k bolestem a vzdechům mého bližního… aby můj jazyk byl milosrdný a nehovořil nikdy o bližním špatně, ale abych pro každého měla slova útěchy a odpuštění…,

aby moje ruce byly milosrdné a plné dobrých skutků… moje nohy aby byly milosrdné a vždy běžely na pomoc bližnímu a já abych překonávala svou netečnost a únavu…,

aby moje srdce bylo milosrdné a mělo účast na všech utrpeních bližního.“

Materiál vydala Sekce pro mládež ČBK, redakčně upraveno.

 

 

Autor fotografie:  Romolo Tavani DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz