Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

divka-palce-nahoru-cmj_i60.jpg

Neboj se být jiná

Když je někomu dvanáct a trochu se liší od ostatních (má třeba zrzavé vlasy nebo nenosí módní oblečení a mobil) slyší od rodičů: „To nevadí, buď svá!” Jak ale na to? Takovou otázku jsme položili Janě Frischmannové, lektorce sebepoznávacích kurzů.

Lidé jsou různí. Lišíme se již od narození, každý člověk je originální osobnost, a to je právě krásné. Společnost je ale zvyklá lidi porovnávat. Snaží se, aby všichni splňovali určité normy vypadli stejně, chovali se stejně, mysleli stejně. Většina lidí to vnímá jako tlak, snaží se normy plnit a mít tak oporu ve většině.

Málokdo má odvahu jít svojí cestou, nějak se odlišovat, být svůj, zkrátka být originál. Přitom je to prosté, stačí být přirozený, následovat svoji intuici, respektovat své pocity a přijmout své možnosti. Neznamená to lišit se za každou cenu a ve všem, jen mít odvahu něco dělat po svém. S tím jde ruku v ruce tolerance k ostatním. Nesmíme zapomínat, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Takže, když si to shrneme: nejsme stádo ovcí, každý má právo na svůj názor, sebevyjádření, úctu a respekt. Ale abys mohla být svá, potřebuješ mít sama sebe ráda, být zdravě sebevědomá, mít sebeúctu, poslouchat svoji intuici a mít odvahu povznést se nad šeď davu.

Když ale ještě nevím, jaká jsem, můžu to v sobě nějak objevit?

Zkus vnímat jak a kdy se cítíš dobře, co ti vyhovuje, co se ti líbí, co je ti příjemné. Sebepoznání je nejdůležitější předpoklad úspěšného života ve společnosti. V oblečení si vybírej, co je pro tebe vhodné, nenech se svazovat módními diktáty, kombinuj podle sebe
a své chuti.

A co s tou sebedůvěrou, dá se nějak zvyšovat?

Každé ráno se na sebe usměj do zrcadla a řekni si: „Mám se ráda a sluší mi to, dnes bude skvělý den.” Věř tomu a uvidíš, co se stane! Usmívej se během dne, neurážej se, udržuj si dobrou náladu. Neboj se pochválit samu sebe nebo si polichotit („mám krásné oči, upřímný pohled, roztomilé pihy…”). Když tě čeká nějaká výzva, řekni si „to zvládnu”.
Dej si každý den nějaký úkol, který můžeš splnit, ale nechce se ti do toho, když to překonáš, budeš mít ze sebe dobrý pocit a radost. Počítej i s tím, že vždycky se „kouzlo” nepovede, všichni děláme chyby nebo někdy nemáme svůj den. Důležité je poučit se z neúspěchu a jít s optimizmem dál. Důvěřuj si, že v každé situaci dokážeš dobře reagovat.
Netrap se minulostí a neboj se budoucnosti, žij přítomným okamžikem. Říká se, že s každým klidným nádechem přichází myšlenka pro tu chvíli.

V tomhle věku nás často kritizují sourozenci, rodiče i kamarádi. Má člověk dát na názor ostatních?

Zpětná vazba od ostatních je důležitá, proto si jí dobře všímej a nepodceňuj ji. To, jak na sebe vzájemně působíme, je určitá forma komunikace. Pokud máme štěstí, je naše komunikace s ostatními harmonická, ale nejde to vždy a s každým, někdy to pořádně skřípe. Reakce jiných lidí na sebe pozorně sleduj a porovnej se svými pocity. Když si sama uvědomíš a přiznáš chybu, už ji příště neuděláš. A to je práce na tvém osobnostním rozvoji. Všichni se učíme celý život, jinak to ani nejde, pokud nechceme ustrnout a zakrnět. Když tě někdo kritizuje, všimni si, jestli je to konstruktivní, tzn. jestli ti tím chce pomoct změnit k dobrému, nebo jde o kritiku destruktivní, která může vyplývat ze zášti či závisti a má za úkol nám pouze ublížit.

Závěrem jedno moudro:

„Čeho se nikdo neodváží, toho se odvaž ty.
Co nikdo neříká, to je tvůj úkol říci.
Do čeho nikdo nemá chuť, ty začni stůj co stůj.
Když nikdo nechce říci ano, řekni to třeba sama.
Když nikdo nechce říci ne, neboj se říci ne přede všemi.
Když všichni v pochybnostech tápou, měj sílu uvěřit.
Když všichni přikyvují, nepřestaň být svá.
Kde všichni chválí, buď moudře zdrženlivá.
Kde se všichni smějí, ty se straň posměchu.
Kde všichni touží brát, tam dávej vždycky ráda.
Kde je všechno v temnotě, tam vnášej jasné světlo.”

Jana Frischmannová odpovídá často na podobné otázky i dospělým managerům. Poradit se s ní mohou nejen šéfové velkých firem, ale i mladí lidé, kteří se rozhodují pro střední nebo vysokou školu.

www.freemanconsulting.cz

Za povzbuzení děkuje Helena (časopis IN!dívčí svět )

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

Autor fotografie:  SergiyN DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz