Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

tri-holky-se-zmrzkou-wht_i85.jpg

Zápisník redakce: Letem zmrzlinovým světem

Smetanová, vodová, ovocná, karamelová, čokoládová, sorbet? Nejenom v těchto měsících je to jedna z našich nejoblíbenějších pochoutek. Nebo je tu někdo, kdo ji nemá rád?:)

Trocha historie nikoho nezabije.)...

Už ve starém Egyptě a Řecku znali a pochutnávali si na ochuceném sněhu a ledu. Ti nejurozenější si prý nechávali donášet sníh přímo z vrcholu posvátné hory Olymp. Alexandr Veliký si jej nechával vylepšovat směsí čerstvého ovoce, medem i vínem. Zmrzlina se podávala i v paláci francouzského krále Ludvíka XIV. a Karla II. Ale jak vznikla první, opravdová zmrzlina? To vlastně nikdo pořádně neví, protože existuje více verzí. Jedna je až z dalekého Mongolska, kde se připravovaly ochucené nápoje z velbloudího, jačího a kozího mléka. Ty ale díky chladnému a mrazivému počasí často zmrzly. A právě tyto recepty měl k nám do Evropy přivést známý cestovatel Marco Polo. O své právo se hlásí ale také Číňané, od kterých měli recept převzít zase Peršané a Arabové, a od nich se naučili tuto pochoutku dělat Italové a rozšířili ji po celé Evropě.

V naší republice se výroba zmrzliny rozšířila počátkem 20. století, a to zejména v cukrárnách. Základem pochoutky bylo mléko a smetana. Dnes je kvalitní zmrzlina spíš vzácností. Používají se levnější rostlinné tuky, různá umělá dochucovadla a barviva. Absolutní novinkou, která se začíná objevovat i u nás je nutracenutická zmrzlina. Je vyrobená pouze z organických surovin bez barviv nebo stabilizátorů a přídavnými složkami jsou pouze zdravé potraviny, například chia semínka.

Nanuk – lovec, lední medvěd nebo zmrzlina?

Název je odvozen od eskymáckého lovce Nanuka, hlavní postavy etnografického filmu Roberta Flahertyho z roku 1922. Nanuk znamená v doslovném překladu pán medvědů nebo také lední medvěd. Pro nás je to ale především název první zmrzliny (a také známé obchodní značky – to tam asi být nemusí), která se začala prodávat na dřívku.

Víte, že:

  • Největšími jedlíky zmrzliny jsou severští Švédové a Finové? Na jednoho obyvatele tam připadne až 15 litrů zmrzliny ročně.
  • Správná teplota skladování zmrzliny v mrazicím boxu je -18 °C a nižší?
  • Poškozený nebo nějak zdeformovaný obal s krystalkami námrazy svědčí o nesprávném skladování?


Pro přemýšlivé hlavičky

Dvě kamarádky si jdou do cukrárny na zmrzlinu. Velká je za 20 korun, malá porce za 10. Kamarádky jsou v cukrárně poprvé a s prodavačem se tedy neznají. První dívka položí na pult 20 korun, prodavač ji hned natočí velkou zmrzlinu. Druhá položí na stůl také dvacet korun. Prodavač se ptá: Velkou nebo malou? Jak je možné, že u první věděl, jakou chce zmrzlinu a druhé se musel zeptat? (Správnou odpověď najdete na konci článku)

"Pane vrchní, je ta zmrzlina čerstvá?"
"Snad si nemyslíte, že ji přihříváme od včerejška?"

Rodinka želv si pochutnává na zmrzlině a schyluje se k dešti. Táta želvák pošle synka pro deštníky. Syn se nevrací den, dva dny, tři dny - čtvrtý den táta povídá: "Když tak dlouho nejde, tak mu ji sníme." A ode dveří se ozve: "Tak to ne nebo nikam nejdu!!!"

Malá Janička: „Maminko, prosím tě, neměla bys patnáct korun pro jednoho starého pána?“ „To je od tebe moc hezké, Janičko, že myslíš na staré lidi! A kde ten pán je?“„Támhle na rohu, stojí a prodává jahodovou zmrzlinu.“

Dobrou chuť u točené, kopečkové, balené i jakékoliv jiné zmrzlé pochoutky.:). Marie

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Správná odpověď - pro přemýšlivé hlavičky: První dívka položila na pult dvacet korun v drobných mincích. Je tedy jasné, že chtěla velkou porci. Druhá položila na pult celou dvacetikorunu – té se tedy prodavač musel zeptat. (upraveno dle hádanky: Mozkolam.cz)

 

Autor fotografie:  Zsolnai Gergely DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz