Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

tulipany-od-marusky-arf_i21.jpg

Zápisník redakce: Zeleno jako na jaře

I když to tak venku nevypadá, je jaro! :-) Taky máte pocit, že na jaře se musí něco změnit. Že je ten správný čas, dát věci do pohybu?

Minulý rok jsem se na jaře rozhodla běhat. Možná si vzpomínáte :-). No, tento rok to nebude jinak, opět začnu běhat. Tedy, až přestane mrznout :-), ale nechci zůstat jen u toho. Když jsme do březnového čísla s Týnkou připravovaly článek o netradiční zahrádce, úplně se mě zmocnil pocit, že musím všechny ty věci zkusit. A tak máme doma zaskládané parapety s rašící mrkví a cibulkou, a rýži si dnes k obědu posypu řeřichou. Dám si sice kolíček na nos, moc mi totiž nevoní, ale co by člověk neudělal pro svoje zdraví.

Musím se s vámi podělit o ještě jeden objev. Narazila jsem v knihkupectví na dvě fajné knížky: Zero waste - kuchyně a Naklíčeno. Super nápady jak na to, proč to a taky pár mňamek, co se dá z naklíčených obilovin a luštěnin udělat. Proč je dobré jíst „zbytky“ a že přemýšlet o jídle je zábava. Neodolala jsem. Hned jsem si do sklenice nasypala mungo (přece nebudu kupovat už naklíčené v plastovém obalu) a prolila vodou (prolévám dvakrát denně po dobu cca 5 dnů). A může zvesela klíčit :-).  Zkuste to se mnou a až bude hotovo, můžeme si společně udělat opečené tousty se sýrem, avokádovými plátky (nemusí být) a mungovými výhonky jako ozdobou. Mňam.

Vaše napůl zmrzlá, ale zelená Majka

A tady jeden recept, jak se vaří ze zbytků...

Fritata

Na pánvi, co se dá vrazit i do trouby (bez umělého držadla), osmažíme na oleji nakrájený česnek, cibuli, osolíme a přidáme něco zeleného. Špenátové listy, kopřivu, bršlici, hrášek, brokolici, vše pokrájené, a smažíme 5 minut. Okořeníme pepřem a dosolíme. Pokud vám zbyli vařené brambory, či kousek kuřecího či jiného masa, můžete přidat také. Pak rozšleháme 5 vajec s trochou mléka a strouhaným sýrem. Touto směsí zalijeme zeleninu a necháme na mírném plameni vajíčka srazit. Pak zapneme na troubě gril a pánev na chvíli dáme pod něj. Jak začne vajíčko shora zlátnout, vytáhneme. Dobrou chuť

Udělejte si nespočet variant na toto jídlo. Uvidíte, že vás to bude bavit!

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Marie Stejskalová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz