Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

odlesky-svetla-kbs_i78.jpg

Zápisník redakce: Osamělý pomník

Moc ráda se na dušičky procházím po rozzářeném hřbitově. Každé z těch světélek jako by symbolizovalo jeden lidský život, který se propletl s jiným, a už navěky na to bude vzpomínat. „Byl jsem tu a nikdy na tebe nezapomenu,“ šeptají zářivé plamínky do noci. Povím vám teď krásný příběh o jednom z nich, který se na zcela potemnělém pomníku rozhořel vlastně úplnou náhodou.

Ulice se o šesté hodině večerní halily do temnoty prozářené pouličními lampami. Naše malá skupinka vyšla vstříc místnímu hřbitovu za doprovodu obláčků páry stoupajících při každém výdechu ke ztemnělému nebi. Společně se svým milým Markem, jeho maminkou a bráchou Martinem jsme šli navštívit jejich zesnulé blízké.

Celý hřbitov nádherně zářil světélky nespočtu rozžatých světélek – červených, zlatavých, místy dokonce i fialových. Sváteční atmosféra na mě doléhala ze všech stran. Měla jsem obrovskou radost za všechny zemřelé, na které si v dnešní den někdo z jeho blízkých vzpomněl. Není nic krásnějšího než vědomí, že na vás lidé, které máte rádi, nepřestávají myslet.

Procházeli jsme s tichou úctou hřitovem a zastavovali se u pomníčků, které byly pro Markovu maminku důležité. Moc se mi líbilo, že u každého z nich mi vypověděla svůj osobní příběh, který ji s každým zesnulým spojoval. „Ukážu vám tajemství, chcete?“ zeptala se po nějaké době našeho putování s drobným úsměvem.

Zavedla nás k pomníku, který se doslova topil ve tmě. Nezářilo na něm totiž dosud žádné světélko. „Tohle jsem našla nedávno. Podívejte, ta rodina má úplně stejné příjmení jako moje nejlepší kamarádka. No a ta křestní jména na náhrobku – úplně stejná jako moje a Martinovo! Sice nevím, kdo to je, ale je to obrovská náhoda.“

A pak udělala jednu z nejkrásnějších věcí, jaké jsem za poslední dobu viděla. „Kluci, zapalte jim taky svíčičku,“ požádala oba hochy, kteří ihned poslechli.

Stačila chvilička, aby se z osamělého šedého pomníčku stala zářící upomínka lidské lásky a nezištnosti. Dojatě jsem se uprostřed rozzářeného hřbitova v kruhu svých blízkých rozpomněla na jednu důležitou křesťanskou pravdu.

Nezáleží na tom, jak dobře známe či neznáme lidi kolem sebe. Našim úkolem je vnášet světlo do života každého z nich.

redaktorka Verča

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 


 

 

Autor fotografie:  Fotolia 508506149 comeback


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz