Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

dopis-aez_i74.jpg

Zápisník redakce: Slova jsou mocnější než zbraně nebo ne?

Co myslíte, můžou slova změnit svět? Je skutečně možné, aby několik řádků převrátilo realitu kolem nás vzhůru nohama, nebo ji naopak postrčila na správný směr? Inu, má odpověď zní rozhodně ano.

Kdysi dávno, když jsem ještě chodila na základku, zeptala se nás paní učitelka na zvláštní otázku: „Co myslíte, děti, dokáže gramatika zachraňovat životy?“ Nikdo z nás samozřejmě ani nedutal. Vždyť je to hloupost, běželo určitě spoustě spolužáků hlavou. Jak může něco tak banálního a zbytečného jako je věta napsaná bez hrubek zachraňovat životy?

Paní učitelka se na tichou třídu jen usmála a napsala na tabuli úhlednými psacími písmeny tři velká slova.

VÁLKA NEBUDE MÍR.

„Přesně tyhle slova jednou nadiktoval generál královského vojska písaři, aby oznámil nepřátelskému veliteli armády, že vyhlašuje mír. To ale ještě nevěděl, že to písař hezky zpacká. Napsal totiž čárku na špatném místě.“ Když podruhé odstoupila od tabule, věta se změnila:

VÁLKA, NEBUDE MÍR.

„V tomhle případě věta naopak dává jasně najevo, že bude válka, ne mír. Posel odnesl zprávu nepřátelskému veliteli a mnoho vojáků zbytečně zemřelo v boji kvůli nepravdě. Ale kdybychom opravili nešikovného písaře a posunuli jsme čárku takhle,“ na tabuli se objevila věta „VÁLKA NEBUDE, MÍR“, „jejich životy bychom bezpochyby zachránili.“

Můj obdiv a nadšení pro český jazyk v tu chvíli mnohonásobně vzrostl. A vydržel mi až dodnes. Možná i proto jsem se rozhodla vystudovat žurnalistiku, která může slovy doslova měnit svět. Před pár týdny, když jsem ještě byla na školní praxi ve zpravodajské redakci, jsem se o tom měla možnost po letech znovu přesvědčit. Tentokrát na vlastní kůži.

Měla jsem tehdy za úkol napsat zprávu o nedostatku dárců krve v jisté nemocnici. Asi týden po tom, co byla zpráva odvysílaná, nám do redakce přišel e-mail. Daná nemocnice v něm děkovala všem novinářům, kteří o nedostatku dárců napsali. Počet dárců se totiž od té doby vyhoupl na mnohem pozitivnější čísla.

V tu chvíli jako bych se znovu vrátila do svých osmi let, kdy jsem poprvé poznala skutečnou sílu slov. Dokážou totiž nejen zraňovat a ničit, ale také léčit a vytvářet něco nového a krásného. Něco, co pomáhá dělat náš svět lepším a přívětivějším. Média mají v dnešní době obrovskou moc, kterou čerpají právě z dobře – nebo naopak neobratně – volených slov. Každá z nás si toho v dnešní době pandemie asi všimla. Musíme proto dávat pozor na to, čemu uvěříme, a co naopak slouží jen k tomu, aby šířilo do světa rozruch a klam.

Buďme proto i my opatrné, abychom nějakou „špatně napsanou čárkou“ někomu neublížily nebo nešířily dál lži či pomluvy. Dnešní svět má v takové správné gramatice ještě co dohánět.

Pojďme se proto raději pokaždé zamyslet, než nějakou tu zprávu předáme nebo odešleme. A udělejme svět hezčím. :) redaktorka Verča

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

 

Autor fotografie:  Jhoppgood CC BY-ND


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz