Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vikend-duben-verca-egw_i27.jpg

Zápisník redakce: Světlá stránka karantény

Ona ta karanténa možná přece jen k něčemu je. Odpolední slunce maluje na svěží zelený trávník na zahradě zlatavé pruhy. Ani občasný závan chladivého větru nezabrání mým toulkám po rozsáhlé zahradě u domu, ve kterém jsem vyrostla. Úhledná kamenitá cesta mě zavede až ke staré stodole, jejíž dolní odřená omítka odhaluje původní základ z navrstvených řad kamenů.

V malém přístavku nalevo od stodoly se nacházejí odřené a věkem zašlé bílé dveře. Za nimi se skrývá hromada zaprášeného haraburdí pokrytého letitými pavučinami. Při pohledu skrze chybějící trámy ve stropě v rohu skrovné místnůstky mě však upoutá nečekaný obraz.

Na omšelé bílé omítce v prvním patře je dětskou rukou nakreslená hnědá psí hlava s černými očky a čumákem. O kousek výše jsou načmáraná tři obrovská tiskací písmena. Kam oko dohlédne skrze nevelký čtvercový otvor ve stropě, tam kresby pokračují.

Malůvky plně upoutávají mou předtím roztěkanou pozornost, a tak vynáším na udusanou půdu starý žebřík z tátovy dílny. Po notné době strávené jeho přemisťováním a získáváním stability konečně vyšplhám nahoru skrze díru v stropních trámech. Ocitám se v malé místnůstce, jejíž podlahu tvoří udusaná hlína. Strop podkrovní místnosti se směrem dolů svažuje a skrze trámy odhaluje červené střešní tašky. Stěny jsou bíle omítnuté a na všech stranách pokreslené barevnými dětskými malbami postaviček, květin či staveb, takže celá místnost působí jako velké omalovánky. Nebo jako pravěká jeskyně označená výtvory svých majitelů. Kromě hromádky starých cihel v jednom rohu a starého tištěného obrázku krajiny je podkrovní místnost prázdná.

Když později v kuchyni ukazuji mámě fotky svého objevu, rozzáří se jí tvář. „Tak tam si hrávala tvá sestra s kamarády, když byla malá. Nanosili si tam i různé koberečky a hračky a schovávali se tam jako v doupěti. Ale že tam měli i takovýhle obrázek, to ani nevím,“ ukazuje na tiskařské provedení krajiny v rámečku, které je zachycené na fotce. „Ona ta karanténa možná bude i k něčemu dobrá,“ usměje se. „Kdyby nic takovýho nenastalo, nejspíš bys tam nahoru ani nevylezla a neměly bychom teď na co vzpomínat.“

redaktorka Verča

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 


 

Autor fotografie:  Veronika Lusková


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz