Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

ruze-v-dlani-fdo_i47.jpg

Zápisník redakce: Miluju růže

Každá dívka i žena touží po tom, aby dostala růži od svého milovaného. A možná v podstatě od kohokoliv. Růže je prostě top. A víte proč?

 

Není to ani tak proto, že podle květomluvy, která samozřejmě vůbec nefunguje, je to květina značící lásku, ale protože tááák voní.

Je prokázáno, že růže působí na ženskou psychiku velmi blahodárně. Snižuje stres, bolesti hlavy a pomáhá při problémech s „našimi dny“. Od středověku se z květů růží vyráběly šťávy, sirupy, med, růžová voda nebo olej.  Takže pokud se chcete cítit jako Egyptská královna, nebo římská bohyně mrkněte na pár tipů, co se dá z růží udělat. :-)

Nejprve si najdi ten správný keř růží

Růže si nechoď kupovat do zahradnictví. Za prvé by sisi sáhla hluboko do kapsy, za druhé taková růže je chemicky ošetřena a to tedy rozhodně nepotřebujeme, a navíc, nikdy tak krásně nebude vonět, jako ta, na zahrádce s láskou pěstovaná a u sousedů trhaná. :-) Ne, to už si dělám opravdu legraci. Sousedova zahrádka je zapovězená, to je samo sebou. :-)

Takže co trhat?

Nejlépe se hodí růže damašská, říká se jí také turecká či bulharská. Obsahuje éterické oleje, které se po staletí využívají pro své uklidňující, antibakteriální a protizánětlivé účinky. A druhá je ta, která brutálně nejvíc voní. A to je růže stolistá. Ale na tom celkem nesejde, hlavně, že jich máš dostatek. :-) Tak do toho!

Domácí růžová voda

Hrst okvětních lístků růží zalij 250 ml vody, přikryjt pokličkou a pomalu přiveď k varu. Nech vychladnout. Na 24 hodin dej nálev do temna, ale na teplo. Takže nejlépe na jižní okno a přikrýt třeba krabicí. Potom růžové lístky pečlivě vyždímej a vodu přeceď. Nalej do lahvičky s rozprašovačem a skladuj v lednici. Pokud nemáš rozprašovač, klidně použij tamponek a růžovou vodu si rozetři po obličeji.

Růžovou vodu používej na osvěžení obličeje hned po ránu, nebo když přijdeš vyřízená ze školy. Na obličeji nechej zaschnout. 100% svěžest je zaručena.

Koupel princezny Růženky

Odhal i ty krásu princezny Růženky. Stačí se ponořit do voňavé koupele s plátky listů růží.

Dvě hrsti okvětních plátků zalej vroucí vodou. Můžeš rovnou ve vaně a nechej chvíli luhovat. Asi tak 5 minut. Poté napusť vanu podle své potřeby a udělej si pohodičku. A pak… dobrou noc Růženko.

Krásný růžový červen přeje Majka St

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 


 

 

Autor fotografie:  Lukáš Gelnar


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz