Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

trojlistek-dav_i67.jpg

Zápisník redakce: Patrik a zelená barva

Stejně tak, jako je den svatého Valentýna spojovaný s růžovou barvou, tak den svatého Partika je zase zelený. Za oběma svátky ale stojí odvaha víry a nasazení vlastního života pro Boží věc. Dnes bych vám ráda přiblížila právě svatého Patrika, kterého svátek budeme v neděli slavit. Připravte se na příběh plný zázraků, hadů a překvapení.

Kdo byl vlastně svatý Patrik?

Nejdříve si ujasněme, kdo ten svatý Patrik vlastně byl. Narodil se v Británii v 4. století n.l. a v mládí byl zajat piráty, kteří ho prodali do otroctví v Irsku. Podařilo se mu uprchnout a dostal se do Francie, kde v klášteře přijal víru a žil spolu s mnichy. Po několika letech se vrátil domů. Avšak v noci mu prý anděl ve snu řekl, aby se vrátil do Irska a šířil tam křesťanství. A tak Patrik, vybaven pouze svou vírou a obrovskou dávkou odvahy, vyrazil zpět do Irska a stal misionářem a později jedním z hlavních patronů této země.

Proč si všichni malují trojlístky?

Může se zdát, že svátek svatého Patrika je jen výmluva pro pořádnou oslavu. Ale pozor. Den jeho smrti, 17. března, se stal dnem, kdy si Irové připomínají jeho život a dílo a to, že v Irsku rozšířil křesťanství. Patrik je známý především tím, že používal trojlístek k vysvětlení tajemství Svaté Trojice – Otce, Syna a Ducha Svatého. A tak se trojlístek, spolu se zelenou barvou, stal neodmyslitelným symbolem tohoto dne.

Legendy a zázraky

Jedna z nejznámějších legend o svatém Patrikovi je, že vyhnal z Irska všechny hady. Ačkoliv pravděpodobně v Irsku nikdy hadi nežili, tato legenda symbolizuje jeho úspěch v boji s pohanských náboženstvím. A pokud jde o zázraky, Patrik prý dokonce oživoval i mrtvé.

Co ale legenda rozhodně není, je fakt, že zřídil v Irsku mnoho klášterů a škol. Dodnes se ke svatým místům, kde svatý Patrik podle legend pobýval, vydávají křesťané. Jedním z nejznámějších míst v Irsku je hora Croagh Patrick, nalézající se v západním Irsku. Na tuto horu vystoupil svatý Patrik, aby se tam 40 dní postil.

Svátek svatého Patrika dnes

Dnes se svátek svatého Patrika slaví po celém světě s parádami, zeleným pivem a lidmi oblečenými v zelené. V Irsku je to státní svátek plný tradiční hudby a tance. Ale i mimo Irsko, v místech jako jsou USA, Austrálie a dokonce i Japonsko, se lidé schází, aby oslavili irskou kulturu a dědictví.

Slavit nebo neslavit?

Svatý Patrik možná žil před staletími, ale jeho odkaz a svátek žijí dál jako symbol nejen irské národní hrdosti, ale víry a lásky k lidem. Takže pokud někde uvidíte trojlístek, (nebo si jej dokonce nakreslíte na tvář) budete vědět, že to není jen obyčejná rostlina, že znamená daleko víc. Boží lásku, Trojjediného Boha a také to, že Patrik byl misionář, který šířil lásku a dobro.

A to může být ten správný odkaz tohoto dne, pro nás křesťany.

Majka St


Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 


 

 

Autor fotografie:  MarkAIPrompt rawpixel.com


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz