Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

ctyrlistek-fkc_i90.jpg

Zápisník redakce: Co nás učí čtyřlístky?

Už jste někdy našli čtyřlístek? Já jo. Nikdy jsem je cíleně nehledala, ale stejně občas jdu a tu mě najednou cvrnkne do očí čtyřlístek, co roste v trávě u chodníku. Někdy se mi to stává často. Kamarádi si pak ze mě dělají legraci, že se co chvíli skláním a něco trhám.

Pokud se na to podíváme z hlediska biologie, tak jednoduše řečeno, čtyřlístek (nebo dokonce pětilístek, šestilístek...) je genetická anomálie. Ta způsobí, že třílistému jeteli narostou nějaké lístky navíc. Čtyřlístek je prostě takový podivín ve světě jetele. A víte co? Vůbec ničemu to nevadí, protože v mnoha kulturách lidé věří, že je čtyřlístek symbolem štěstí. Ať už věříte, čemu chcete, na jednom se shodneme: Najít nebo dostat čtyřlístek je takové milé a potěší to.

Myslím, že bychom se na příkladu čtyřlístku mohli ledacos naučit:

Pokora: Pokud chceme najít čtyřlístek, musíme sklopit hlavu. Je to takové gesto pokory, kdy přestaneme mít nos nahoru a skloníme se k něčemu maličkému, co je u našich nohou. Občas totiž neuškodí se zastavit, zpomalit a podívat se, jestli jsme ve spěchu nepřehlédli čtyřlístek, nebo něco jiného. Nebo někoho.

Trpělivost a vytrvalost: Podle statistik připadá jede čtyřlístek na deset tisíc trojlístků. To je hodně málo! Přesto se dají najít, jen to chce trpělivost. Nic k nám totiž nepřijde samo jen tak. Občas musíme čekat, pracovat a nevzdávat se, abychom dosáhli toho, co chceme. A nemusí to být jen nalezení čtyřlístku.

Pozornost: Abychom čtyřlístek našli, musíme se pozorně dívat a hledat, jestli náhodou není někde jetel, který má lístek navíc. Stejně tak i v životě bychom měli být vnímaví a pozorní k lidem okolo sebe, jestli něco nepotřebují. Nebo abychom je třeba jen tak potěšili.

Jedinečnost: Čtyřlístek je jiný než běžné trojlístky. Možná se mu ostatní jetel směje, že má lístek navíc, ale pro nás lidi je to takový milý symbol. A tak buďme hrdí jako čtyřlístky a nestyďme se za to, co nás odlišuje, protože každý jsme svým vlastním způsobem jedinečný.

Redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Martina Mátlová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz