Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zapoj-mozek-dsw_i76.jpg

Zápisník redakce: Ach jo, mě to nebaví!

Znáte to? Říká vám to něco? Říkáte to taky? Zoufalý výkřik, který se dá použít, ať sedíte ráno v autobuse, dopoledne ve škole, odpoledne doma, večer při modlitbě. Prostě universal pro jakoukoliv situaci a životní etapu.

Já podobné výkřiky používám při umývání nádobí, a to hlavně o víkendu, kdy mám pocit, že toho marného činění není konce. Uvědomila jsem si ale, že už jenom samotné vyslovení této zakleté formulky, mě dostává do stavu bezmoci a nechuti ke všemu, co se chystám udělat.

Zkouším experiment

Zaměřila jsem se na situace, kdy své Ach jo, říkám, a kdy ne. Zjistila jsem, že při sledování Youtube nebo projíždění Instagramu jsem tato slova nikdy nevypustila. A přesto to byly někdy videa nebo účty s celkem nicneříkajícím obsahem. Začala jsem nad sebou trochu uvažovat. Co se stane, když před spuštěním videa řeknu: Ach jo, mě to nebaví“? Zkuste hádat. Ano, je to tak, to video jsem nedokoukala do konce a za chvíli jsem počítač vypnula. Opravdu. Zkuste to taky! Jsme zvědavá, jestli to na vás bude fungovat stejně.

Šok a řešení

To jsem nečekala. Takže, jestli mě něco baví nebo ne, rozhoduje jen pár slov? Jen myšlenka? Nezávisle na dané činnosti? Jasně, že hrají roli i emoce. Libé a nelibé pocity, ale slova jsou mocnější. To je to, na co jsem přišla a co mě tak trochu šokovalo. A tak jsem se rozhodla místo věty: „Ach jo, to mě nebaví“, říkat: „Ok, to zvládnu rychle.“

Co myslíte, že se stalo? Jasně, už to tu nebudu snad ani říkat. Nejen že umývám nádobí bez protáhlého obličeje, ale řekla bych, že i tak o třetinu rychleji. Takže, totální výhra nad hmotou. :-)

Kdo nevěří ať tam běží a pak mi napíše do vzkazů do redakce, jak dopadl jeho vlastní experiment s touto kratičkou větou. :-)

Čeká na vaše reakce Majka z redakce.

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

 

 

Autor fotografie:  Eugeny Atamanenko


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz