Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zapad-slunce-xnq_i21.jpg

Zápisník redakce: Výlet, drama a šok!

O prázdninách se dělají výlety, člověk si sbalí batůžek a vyrazí na nějaké krásné místo. Tedy myslí si, že je to krásné místo. Podle mapy tedy rozhodně. Realita může být úplně jiná. Ale úplně jiná!

Ani vám nemusím psát, jak jsem se těšila na dovolenou. Asi stejně jako vy na prázdniny. Opravdu hoooodně. Ten pocit, když zavřete počítač, zamknete dveře od bytu a tradá za dobrodružstvím, se nedá k ničemu přirovnat. :-) Náš cíl bylo tentokrát Slovenko – Nízké Tatry. Počasí se ale pokazilo a tak na velké výstupy nebylo ani pomyšlení. Nicméně je mnoho krásných míst, kam se dá podívat.

Už třetí den jsme míjeli krásné skalisko. To by byl výhled do okolí, říkali jsme si a hned jak se vyčasilo, začali jsme plánovat kudy nahoru. Zjistili jsme, že tam vede dokonce i turistická značka, takže bylo jasné, kam se další den vydáme.

Přátelé, turistická značka k na mapě, ještě neznamená turistickou značku v terénu. Takže první kilometry byl pokus omyl, odhad a občas i zoufalství, když nás cesta vedla tak vysokou a mokrou trávou, že nás nebylo ani vidět, případně úzkou pěšinkou zarostlou hlohem a jalovcem. Dokážete si to představit? No, přiznám se, že jsme si sáhli na své psychické dno. A to jsme byli teprve v první třetině a v podstatě na úpatí hory.

Ok, trochu to zkrátím a jak jistě tušíte, fyzické dno přišlo těsně pod vrcholem. Úzká pěšinka najednou končila v nepropustné hromadě stromů. Co teď? Sráz pod námi, překážka před námi. Už nám zbývá jen pár výškových metrů! Co teď? Někteří se chtěli vrátit, jiní se pustili do marného boje s popadanými stromy. Nakonec jsme se rozhodli ustoupit a jít na vrchol odhadem. To ale znamenalo jít oklikou a poté v podstatě zakleknout a škrábat se do kopce skoro na přímo.

Najednou se před námi les otevřel. Všude holá pláň. Pahýly stromů a vyvrácené kořeny naznačovaly, že ještě nedávno to tu vypadalo stejně neprostupně, jako pod vrcholem. Chvíli jsme si vychutnávali pocit, že jsme to zvládli a pak někteří doslova padli. Jó, padli. Ale kam!?! Do plantáže lesních jahod. Tak to byla ta nejlepší odměna.

Tento výlet jsem si opravdu vychutnali se vším všudy. A pak, že to netálo za to! Majka St.

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  DPC 67194567 Brian Jackson


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz