Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

Zápisník redakce: Jump Rope – prostě nemůžeš říct ne!

Skákání přes švihadlo (anglicky Jump Rope) je skvělý způsob, jak zlepšit kondici, získat sílu a koordinaci a zlepšit celkové zdraví těla. A nejde jen o nudné skákání. Pusť si hudbu, nauč se triky a tvoje nová láska je na světě.

Skákání přes švihadlo už dávno není jen pro malé děti. Dnes skáče kde kdo, atleti, boxeři, tanečníci, zpěváci, herci i akrobati. Proč? Protože správné skákání zpevňuje svaly, podporuje správné držení těla a ty pak vypadáš štíhlejší s vypracovanými svaly a chodíš rovně jako modelka. A stačí jen pět minut každý den.

Pokud chceš začít skákat přes švihadlo, můžeš se do toho pustit v podstatě hned. Potřebuješ jen tenisky a švihadlo. Začni postupně s menšími počty skoků a až si tělo zvykne a tvoje koordinace nohou a rukou se zlepší, můžeš přidávat počet skoků i obtížnější triky. Je důležité dávat pozor na správnou techniku a chránit své klouby a páteř.

Jak začít?

1/ Koukni na nějaké motivační video. Na IG i na YouTube jich je mraky a ty chytneš tu správnou chuť dokázat to taky :-)

2/ Začni opravdu pomalu. Je to úplně jiný pohyb a tělo potřebuje zjistit jak na to. Zapojuješ úplně jinak svaly než při běžné chůzi nebo běhu. První týden doporučuji deset/dvacet přeskoků za den. Opravdu to nepřepal.

3/ Skákej co nejníže nad zemí a pohyb rukou se snaž minimalizovat. Může to znít směšně, ale opravdu to funguje. Čím menší švihy a výskoky, tím lépe.

4/ Před skákáním se protáhni. Ruce, nohy i zadeček budou potřebovat strečink před i po skákání.

5/ Když zvládáš jednoduché přeskoky vpřed a vzad, zkoušej i nějaké zajímavé přeskoky, dvojšvihy, otočky a podobně.

6/ Když zjistíš, že skákání miluješ a chceš se mu více věnovat a investovat do toho, najeď na stránku švihej.cz. Tam mají kluci skvělá švihadla a návody, jak zvládnout začátečnické i pokročilé triky se švihadlem.

Hele, ještě pořád nevíš a potřebuješ i něco učenýho? Tady je pár faktů.

Skákání přes švihadlo je vynikající aktivitou pro spalování kalorií a redukci tělesného tuku. V průměru můžeš spálit až 10-16 kalorií za minutu skákání.

Skákání přes švihadlo je vynikající kardiovaskulární cvičení. Pravidelné skákání přes švihadlo může pomoci zlepšit dýchací schopnosti, zvýšit srdeční tep a posílit krevní oběh.

Skákání přes švihadlo pomáhá zlepšit koordinaci a rovnováhu.

Skákání přes švihadlo může pomoci snížit hladinu stresu. Uvolňuje endorfiny, zlepšuje náladu a snížuje hladinu stresových hormonů.

Toto cvičení je zaměřeno na nohy, hýždě a břišní svaly, což může vést ke zlepšení svalového tonusu a síly.


Zajímavosti

Existují rekordy ve skákání přes švihadlo, které jsou v Guinnessově knize rekordů.

Nejvíce skoků přes švihadlo za minutu - Tento rekord drží americký skokan přes švihadlo Ashrita Furman, který dokázal v roce 2010 v New Yorku udělat 440 skoků za minutu.

Nejvíce skoků přes švihadlo za hodinu - Tento rekord drží opět Ashrita Furman, který v roce 2014 dokázal v New Yorku udělat 5 000 skoků za hodinu.

Nejdelší doba skákání přes švihadlo - Tento rekord drží britský skokan Terry Cole, který v roce 1986 skákal přes švihadlo nepřetržitě 33 hodin a 40 minut.

Největší počet lidí skákajících přes švihadlo současně - Tento rekord drží skupina 1 336 studentů z Hongkongu, kteří v roce 2015 společně skákali přes švihadlo.


Motivace

V České republice se také konají různé soutěže ve skákání přes švihadlo. Například každoročně probíhá závod Jump Rope Open pořádaný Czech Jump Rope, který je určený pro všechny věkové kategorie. Prague Games nebo Czech Fitness Games mají soutěž ve skákání přes švihadlo zařazenou také. Až se na to budeš cítit, klidně se přihlas.

Takže pokud hledáš něco „jednoduchého“, rychlého a efektivního, skákání je vynikající aktivita pro tebe.

Majka St

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz