Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zimni-priroda-kuj_i94.jpg

Zápisník redakce: Nečekané setkání

Tříkrálová sbírka je už tradice, kterou všichni znají a většina z vás se možná do ní i aktivně zapojuje. Tak se mnou možná bude soucítit a rozumět, když napíšu, že to není jen poklidné koledování a příjemná setkání.

Na „koledu“ chodím jako vedoucí skupinky už … no, hódně dlouho, možná už to bude i desátý rok. A za tu dobu se mi ještě nestalo, že by naše tříkrálová výprava byla někdy vyloženě bezproblémová. Už se nám stalo, že nám zamrzla pokladnička v louži. Předesílám, že byla prázdná! Nachystala jsem si ji do předsíně kostela, když jsme dělali úklid s tím, že si ji pak vezmu. Ouha, vzpomněla jsme si až druhý den ráno a běžela pro ni. A jak už jsem předeslala, byla zamrzlá v louži vody. (Víte milé děti, to ještě v lednu mrzlo až praštělo… :-) ) Vyprošťovací práce tu popisovat nebudu, ale byly použity nástroje jako, klíče, klacek, kámen a nakonec sekyrka. Přesně v tomto pořadí.

Jiný rok jsme zase vlivem povětrnostních podmínek běhaly po ulici a honili korunky, kalendáře a podobné nezbytnosti třech králů. No, je to nelehký úděl, to mi věřte.

A tento rok? Byl velmi poučný, ač to tak ze začátku vůbec nevypadalo. Potkali jsme pána, co už měl popito a s takovými lidmi se tedy opravdu nerada potkávám. Obzvláště, pokud jsou nepříjemní. Ale jeho poznámku, že chodíme „úplně blbě“ protože tříkrálů je až zítra, a jestli víme kdo má dnes svátek, a že bychom si v tom měli udělat jasno, jse si vzala k srdci. Hned doma jsem šla zjistit, kdo že to dnes má svátek. A víte kdo? Telesfor. Zní to jako nový vynález 21. století, že? Ale zklamu vás. Byl to mučedník z druhého století.

Dost pokrokové jméno, ale i pokrokový muž. Za pronásledování křesťanů v Římě se stal jedním z hlavních vůdčích osobností a poté i biskupem. A je to údajně on, kdo zavedl zpěv Gloria do mše svaté a také tři mše svaté o Vánocích (večerní, jitřní a denní).

Stoprocentně si na svatého Telesfora příští Vánoce vzpomenu, až budu po půlnoční brzy ráno vstávat na ranní mši svatou, na Boží hod Vánoční.

PS: Každé setkání může být obohacující.

Vaše Majka St

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Chad Cooper


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz