Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-kladivkem-bvo_i12.jpeg

Zápisník redakce: Bez spánku by to nešlo

Spánek (a odpočinek) k životu potřebujeme. Bez toho by to prostě nešlo. Jenže nedávno začala škola, to znamená, že ráno zvoní budík šíleně brzo, a večer na stole čeká spousta úkolů a učení. Když se k tomu přidají kroužky a další povinnosti, občas to dopadne tak, že na spánek vlastně ani není moc času.

1. Spánek potřebujeme

Nedostatek spánku může mít výrazný dopad na výkony, které podáváš ve škole i mimo ni. Nedostatek spánku vede k únavě, ztrátě koncentrace a snižuje schopnosti učit se a pamatovat si informace. Naopak, dostatečný spánek ti může pomoct si pamatovat učivo, být pozornější ve třídě a lépe zvládat školní povinnosti.

 

2. Pravidelnost

Jít jednou spát v deset večer a další den v jednu ráno... To není úplně nejzdravější. Snaž se chodit každý den spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu, i o víkendech. Tím pomůžeš svému tělu vytvořit návyk, díky kterému budeš snáze usínat i vstávat. Pokud ráno bojuješ se vstáváním a nechce se ti opouštět vyhřátou postel, pravidelnost by ti mohla pomoct.

 

3. Omez elektroniku před spaním

Telefony, tablety a počítače vydávají modré světlo, které může potlačit tvorbu melatoninu, hormonu, který usnadňuje usínání. Pokud je to možné, vyhni se používání elektroniky alespoň hodinu před spaním.

 

4. Vytvoř si klidnou rutinu

Před spaním si vytvoř relaxační rutinu. Můžeš si číst, poslouchat klidnou hudbu, zkusit nějaké klidné cvičení (třeba dechové) atd. Tím si uklidníš mysl a připravíš tělo na odpočinek.

 

5. Vhodné prostředí

Místnost, kde spíš, by měla být tichá, temná a chladná. Důležitá je i kvalitní a pohodlná matrace a polštář, takže pokud spíš na nějaké starší, proleželé posteli, domluv se s rodiči, že je nejspíš na čase vyměnit matraci. Světlo z ulice vyřeší závěsy a hned se ti bude spát lépe. Také se ujisti, že máš dostatek čerstvého vzduchu. Ideální je předtím, než jdeš spát, ještě krátce pokoj vyvětrat.

 

6. Snaž se omezit stres a úzkost

Tlak a stres ze školy a spousty dalších věcí mohou být důvodem, proč se ti špatně spí. Pokud víš, že jsi náchylná ke stresu nebo máš úzkostlivou povahu, vyzkoušej relaxační techniky, jako jsou třeba dechová cvičení na zklidnění nebo deník psaný před spaním.

 

7. Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita během dne také podporuje spánek. Vyzkoušej různé sporty nebo cvičení, ale dbej na to, abys je provozovala alespoň několik hodin před spaním. Pokud nejsi zrovna sportovní typ, i delší procházka se počítá. Mysli tedy na to, aby tvůj den NEVYPADAL tak, že dojedeš autobusem/autem do školy, kde několik hodin sedíš, a pak dojdeš autobusem/autem domů, kde zase několik hodin sedíš a pak si jdeš lehnout.

 

8. Strava a pitný režim

Snaž se vyhnout těžkým jídlům a velkým porcím večer před spaním. Na spánek má také velký vliv kofein, proto se už odpoledne vyhýbej kávě a nápojům s kofeinem (Kofola, Coca Cola apod.).

Na závěr vám všem moc přeju, ať se vám daří ve škole a ať máte vedle té spousty povinností také čas na odpočinek a své koníčky :)

Redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  Andrey Popov Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz