Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vikend-15ledna-hsy_i96.jpg

Zápisník redakce: Studijní technika Pomodoro

Taky jste si jako novoroční předsevzetí dali to, že budete produktivnější? Nebo jenom chcete trochu vylepšit svoje soustředění? Jelikož jsme kvůli karanténám neustále nuceni pracovat a učit se z domu, může být naše soustředěním mnohem slabší než ve škole. Ráda bych vám představila techniku Pomodoro, která mnoha lidem pomáhá se soustředěním. Třeba si ji oblíbíte i vy.

Co je to Pomodoro?

Pomodoro v italštině znamená rajče, ačkoliv tahle metoda nemá se zeleninou (nebo ovocem, protože rajče je údajně zřejmě ovoce) nic společného. Francesco Cirillo totiž při studiu na vysoké škole používal kuchyňský časovač ve tvaru rajčete (Je to taková ta klasická kuchyňská minutka, na které se nastaví čas a ona začne zvonit, takže nehrozí, že třeba zapomeneme bábovku v zapnuté troubě.) a tak vznikla tahle populární metoda.

V čem technika spočívá?

Metoda funguje na principu, že časté přestávky podporují duševní čilost. Proto jsou ve škole přestávky, a proto jsem vám vždy do článků o organizaci času a produktivitě doporučovala nezapomínat si dělat pauzy.

V rámci techniky pomodoro člověk 25 minut pracuje (Tomuto úseku se říká pomodoro.), pak si udělá asi 5 minut pauzu, zase 25 minut pracuje... Po absolvování čtyř pomodoro cyklů (tzn. 4 x 25 minut) následuje delší pauza, asi 15-30 minut.

Jak na to?

  1. Vyber si, na jakém úkolu budeš pracovat. Já moc doporučuju nachystat si všechny věci dopředu, ať se pak nerozptyluješ jejich hledáním. Pokud v rámci učení a psaní úkolů pracuješ na věcech, které trvají kratší dobu a budeš je dělat za sebou, připrav si třeba to-do list a pracuj na nich postupně. Nepřeskakuj od jednoho úkolu k druhému.
  2. Nastav si časovač na 25 minut, to je běžně udávaný čas. Jelikož je to ale metoda vytvořená především pro vysokoškoláky, nastav si cyklus třeba jen na 20 minut, pokud by pro tebe těch 25 minut bylo na soustředění až moc.
  3. Pracuj, dokud nezazvoní časovač.
  4. Po zazvonění časovače si třeba na papír udělej značku, že máš hotový cyklus.
  5. Nastav si časovač na pětiminutovou pauzu.
  6. Až časovač oznámí konec pauzy, nastav ho zase na 25 minut a pracuj.
  7. Po absolvování čtyř pomodoro cyklů si udělej delší pauzu, 15-30 minut.

 

Výhody

Obrovskou výhodu vidím v časovém signálu, který nám nejen dá vědět, že skončila fáze pracovního cyklu, ale zároveň i časový signál, který ukončí pauzu. Já osobně totiž mívám dost často problém vrátit se po pauze k práci, protože si pořád říkám, že ještě chvilku, ještě jedno video... U techniky pomodoro prostě zazvoní „budík“ a to je signál, že se mám bez protestů zase vrátit k práci.

Pomodoro moderně

Pokud chcete tuto techniku vyzkoušet, není nutné shánět a kupovat kuchyňský časovač. Existuje spousta možností, jak si čas jednotlivých úseků měřit, se kterými můžeš začít hned teď. Můžeš si stáhnout třeba mobilní aplikaci, kterých existuje hned několik. Já používám Focus To-Do: Pomodoro Stopky & Úkolníček. Aplikace nabízejí i jiné vychytávky, ale klidně se bez nich obejdeš úplně. Obyčejný časovač, který odpočítává, by měl totiž být v každém chytrém telefonu, a bude ti stačit.

Pokud by tě zajímalo víc, v češtině nedávno vyšla kniha Technika Pomodoro od Francesca Cirilla u nakladatelství Jan Melvil.

A jestli chceš ještě trošku vylepšit svoji produktivitu a zapracovat na organizaci času, můžeš vyzkoušet náš nový, nedatovaný INspirativní diář. Funguje na podobném principu jako ten zelený, ale obsahuje úplně nové vychytávky, obrázky, citáty...

Spoustu úspěšného učení přeje redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Martina Mátlová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz