Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-v-houpaci-siti-gjk_i38.jpg

Zápisník redakce: Kouzlo neočekávaného

Plánujete rádi? Já jo. Můj diář je perfektně organizovaný a vyšperkovaný samolepkami a barvičkami, aby byly všechny plány hezky přehledné. Když jde všechno podle plánu, odškrtávám si splněné úkoly a proběhlé schůzky, je to všechno fajn. Horší to je, když věci nejdou podle plánu. A že se to stává docela často!

Pokud se stane, že mi někdo zruší naplánované setkání, musím škrtat v diáři a vymýšlet si jiný program. Když po mně někdo chce nečekaně něco ve chvíli, kdy už mám jiné plány, neumím říct ne a snažím se všechno stihnout, ale málokdy se mi to povede. A když nestihnu to, co jsem si naplánovala, jsem na sebe naštvaná…

Občas věci nejdou podle našich plánů a my se musíme naučit to přijímat. Někdo s tím nemá problém a přijímá věci, tak jak se dějí, a rád improvizuje. Pro někoho je to ale těžké, hlavně když plánuje tak rád jako já. Jenže občas je potřeba nechat věci prostě jen tak plynout a nesnažit se mít za každou cenu všechno pod kontrolou. A navíc, když máme všechno naplánované do posledního puntíku, nemůže se stát nic nečekaného, co by nás třeba mile překvapilo.

Hodně mi pomohlo zahrnout do svých plánů prostor na neočekávané věci. Je totiž na jednu stranu super mít celý den naplánovaný na minuty přesně, ale na druhou stranu je taky moc super mít někdy volné odpoledne nebo alespoň večer. Když se pak vyskytne něco neočekávaného, mám ve svém programu místo, kdy se mohou neočekávané věci dít, nebo kam mohu přesunout jiné povinnosti, když se neočekávané věci dějí v jiný den.

A pokud se nic neočekávaného zrovna nestane? Nevadí. Můžu odpočívat, protože odpočinek je taky potřeba. Můžu si číst. Můžu zavolat kamarádce a společně něco podniknout. Můžu vyrazit na procházku a užít si krásné počasí… Může se stát spousta krásných a neočekávaných věcí, jen jim musíme v našem životě nechat trochu prostoru a dovolit jim, aby nás mohly překvapit.

Krásné jarní dny přeje redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  81048499 djoronimo DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz