Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

dubnove-cteni-vqj_i80.jpg

Zápisník redakce: Jarní plány do karantény

Jaro už nám klepe na dveře, sluníčko začíná hřát, a když se zrovna zadaří, už se občas dají vytáhnout tenisky a tenčí kabátek. Jenže místo pomalého otvírání škol, které bylo ještě nedávno v plánu, tu nakonec máme další zpřísněnou karanténu. Není to úplně ideální, tak tu pro vás mám pár tipů, jak se v téhle době zabavit, a trochu lépe to snášet.

Procházky

Být pořád zavřená doma je otrava. Naštěstí procházky nejsou zakázané, jen je potřeba při nich dodržovat patřičná bezpečnostní nařízení, a pak není problém vyrazit ven na čerstvý vzduch. Při procházce se člověk skvěle odreaguje, vyčistí si hlavu, na chvilku si odpočine od učení. A navíc už je tu a tam krásné skoro jarní počasí, což je paráda!

Měsíc knihy

Víte, že březen je měsíc knihy? Tak kdy jindy se pustit pořádně do čtení, než právě teď? Já mám zrovna rozečteného Hobita od Tolkiena. Už ho čtu po několikáté, ale je to prostě hrozně krásná knížka a taková klasika, která se snad nikdy neomrzí. Je ale jen a jen na vás, do čeho se pustíte. Můžete využít výdejová okénka, která fungují v některých knihovnách. Také si můžete přes Databázi knih stáhnout zdarma e-knihy, které poskytla Městská knihovna v Praze. Zároveň je tohle skvělá příležitost podívat se doma do knihovny a pustit se do nepřečtených knih, co se tam nahromadily.

Jarní úklid

Trávíme teď doma spoustu času, tak je fajn, udělat si prostředí okolo sebe co nejpříjemnější. Úklid a vyházení nepotřebných věcí krásně provzdušní pokoj, takže se tam přece jen bude dát žít trochu příjemněji. Nepotřebné věci nemusí ale putovat jenom do popelnice. Pokud jsou stále funkční je možnost je někomu darovat nebo prodat. Jarní úklid se zároveň nemusí omezit jenom na pokojíček. Co takhle pomoct mamince nebo třeba babičce.

První jarní den

První jarní den bude letos už 20. března. Na jaře se probouzí příroda, všechno začíná kvést, počasí je čím dál tím krásnější. Pokud je to možné, udělejte si radost a přineste si domů nějakou květinu, v květináči nebo řezanou, ať máte kousek jara přímo v pokoji nebo v obýváku. A pro tvořivé jedince tu mám dvě videa s jednoduchými tipy, jak si vyrobit různé květiny z papíru. Videa najdete tady a tady.

Když není zrovna veselo...

Tohle období je náročné a trvá už hodně dlouho. Je proto pochopitelné, když na nás někdy padne splín, jsme smutní, stýská se nám po kamarádech, chybí nám chození do kroužků a už nás to vážně doma nebaví. V březnovém čísle jsme psali o super aplikaci Nepanikař, která je takovou první pomocí v případě psychických poruch, tak se na článek mrkněte.

Další vážně skvělý projekt se jmenuje Nevypusť duši a věnuje se osvětě o duševním zdraví. Můžete se domluvit s třídním učitelem a objednat si nějaký jejich webinář pro celou třídu, nebo alespoň mrkněte k nim na blog, kde je spousta užitečných článků. Pokud patříte k těm, kterým je často smutno a (nejen) tato situace je pro ně obtížná, určitě doporučuju vyplnit si Osobní krizový plán od projektu Nevypusť duši.

 

Když jsme vám tady loni na jaře chystali první články s tipy, jak se zabavit v karanténě apod., určitě nás ani nenapadlo, že za rok budou stále aktuální. Moc na vás proto myslím, abyste tohle všechno zvládly. K dispozici je vám stále naše poradna, někdy pomůže se aspoň někomu svěřit a hned je trochu líp. Taky si můžete popovídat s ostatními čtenářkami v diskuzi, třeba si vyměnit tipy na knížky, filmy nebo další aktivity a navzájem se inspirovat.

 

Co možná nejkrásnější jaro přeje redaktorka Martina

 

P.S.: Pro jistotu připomínám, že na podzim nám tu vyšel dlouhý článek A už zase doma, ve kterém najdete ještě spoustu dalších tipů a povzbuzení :)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Martina Mátlová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz