Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vikend-24dubna-martina-eue_i78.jpg

Zápisník redakce: Život na naší planetě

Už jste viděli film Davida Attenborougha Život na naší planetě? Je to úžasný snímek plný nádherných záběrů různých zvířat a přírody, který v sobě nese velice důležité poselství, že planetu Zemi máme jenom jednu a podle toho bychom se k ní měli chovat.

David Attenborough je britský přírodovědec, popularizátor a dokumentarista, který během svého života procestoval velký kus světa a měl příležitost natáčet spoustu úžasných živočišných druhů. Sám ale přiznává, že postupem času bylo stále těžší a těžší některé druhy v přírodě vůbec najít. Je to dáno lidskou činností, která ničí biodiverzitu (biologickou rozmanitost) a způsobuje mizení divočiny, která je domovem většiny živočišných druhů. David Attenborough považuje za velice důležité tohle svoje poselství a varování sdělit.

Důležitým tématem ve filmu je udržitelnost

Jako příklad udržitelnosti je tu prezentovaný domorodý kmen, který si z přírody bere jen to, co potřebuje ke své obživě. Je to způsob života, kterým by mohli žít donekonečna, aniž by zničili prostředí, ve kterém žijí. Přímým opakem toho je lidská společnost, která má touhu brát si z přírody pořád víc a víc a kvůli ekonomickému zisku často bez ohledu na následky. Kácet pralesy, abychom měli kde pěstovat palmy olejné, nebo provozovat rybolov způsobem, který ničí moře, nelze dělat donekonečna. A jak říká David Attenborough: „Co nelze dělat donekonečna, není udržitelné.“ Neznamená to vracet se do pralesů a žít v chýších, ale o udržitelnost bychom usilovat měli.

Poselství filmu se může zdát velmi negativní

Když se člověk zamyslí, to, co se děje ve světě, je vlastně hrozně smutné. Film se však drží v pozitivní rovině, protože ještě není pozdě všechno tohle změnit. David Attenborough představuje způsoby, jak by to šlo udělat, a všechny tyhle metody už jsou někde na světě používané a fungují. Je velice snadné si říct, že mě se to netýká, tohle dělají velké firmy a já s tím nemůžu nic udělat. Omyl. Každý z nás se může podílet na záchraně planety, protože když velké množství lidí udělá malou změnu, bude z toho změna velká. Je proto důležité, aby nám tato témata nebyla jedno; zajímat se o to, co já osobně můžu udělat; podporovat společnosti a projekty, které jsou udržitelné...

V závěru filmu je výzva, kdo další by ho měl vidět. Myslím, že vidět by ho měli všichni. Pokud jste film neviděli a máte možnost, určitě na něj koukněte. A jestli už jste film Život na naší planetě viděli, určitě se o něm nebojte mluvit a doporučte ho někomu dalšímu.

Trailer s českými titulky si můžete pustit zde: https://www.youtube.com/watch?v=t5_giIuvxb0

Film je dostupný přes streamovací platformu Netflix.

redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:   attenboroughfilm.com


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz