Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-budikem-clu_i64.jpeg

Zápisník redakce: Když se mi nic nechce…

Taky se občas ráno probudíte a prostě se vám vůbec nic nechce? Nejradši byste se otočili na druhý bok, schovali se pod peřinu a vůbec nevstávali. Takové dny někdy potkají každého z nás. Hodně povinností ve škole nebo v práci, pochmurné počasí, i když už by venku dávno mělo být jaro… Pak se prostě stane, že se nám vůbec nic nechce, chybí nám motivace a my radši jdeme prokrastinovat. Tak co s tím?

Zjisti, proč se ti nechce

Důvodů, proč se nám do něčeho nechce, může být hodně. Možná jsme si dlouho do noci četli, protože jsme se nemohli odtrhnout od napínavé knížky, a jsme prostě jen unavení a nemáme energii. V takovém případě pomůže, když příště půjdeme spát dřív a odpočineme si. Někdy ale máme náladu, že se nám nic nechce, protože víme, že nás ten den čeká něco nepříjemného nebo toho budeme mít hodně… S tím se bojuje trochu hůř, ale všechno jde. Tak hurá na to.

 

Rozděl si povinnosti na menší úkoly

Děsí tě představa, kolik tě toho čeká, a máš pocit, že tě ta hromada povinností zavalí? I to se občas stává a můžeme mít strach se do toho pustit, protože prostě víme, že je toho moc. Možná ani nevíme, z jakého konce vůbec začít. V takové chvíli pomůže se na chvíli zastavit, rozdělit si povinnosti na menší úkoly a ty pak postupně plnit.

 

Začni malými krůčky

Když se nám do něčeho nechce, odkládáme to a děláme všechno možné, jenom abychom nedělali to, co musíme. Začít bývá nejhorší, protože nechceme strávit několik hodin nad učením našeho neoblíbeného předmětu. Půjde to snáz, když si řekneš, že začneš a budeš se tomu nejdřív věnovat pět minut. Tenhle krok nám pomůže překonat původní nechuť.

 

Udělej si přestávku

Odpočinek je důležitý, takže nezapomínej na pauzu, během které se odreaguješ. Budeš pak mít víc energie na práci i učení.

 

Pochval se a odměň

Dokončila jsi úkoly, odevzdala seminární práci, napsala písemku… To všechno jsou důvody, proč si říct, že jsem dobrá, že jsem to zvládla a mám to za sebou. Klidně si dopřej nějakou malou odměnu a udělej si něčím radost.

 

Popros o pomoc

Občas se nám povinnosti nahromadí, jsme z toho ve stresu a dny, kdy si budeme moct trochu odpočinout, jsou v nedohlednu. Není žádná ostuda poprosit někoho o pomoc. Někdy stačí, když se vypovídáme a svěříme se svými starostmi, někdy potřebujeme, aby nám někdo něco vysvětlil a pomohl zpracovat úkoly…

Málo starostí a krásně prožité jaro přeje Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  Voyagerix Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz