Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-pred-tabuli-sjy_i38.jpg

Zápisník redakce: Jak zvládnout spoustu učení

Přijímačky na střední, maturita, pololetní písemky, vystoupení se ZUŠkou, referáty, prezentace, státnice a zkouškové na vysokých školách… Nebudeme si nic nalhávat, květen a červen jsou pěkně nabité měsíce, ať už studujete kdekoliv. A tak je pochopitelné, že vás možná občas přepadne stres, máte toho až nad hlavu a bojíte se, jestli to všechno zvládnete. Tady je pár tipů, jak tohle období zvládnout trochu snáz.

Odpočinek

Možná si myslíš, že jsme se zbláznili, když máš učení a povinností až nad hlavu a my ti radíme, ať si jdeš odpočinout. Kdepak, nezbláznili. Odpočinek je totiž důležitý, protože náš mozek se dokáže soustředit jenom určitou dobu a proto jsou i ve škole přestávky. Udělej si pauzu, pusť si oblíbenou hudbu, vyběhni na chvíli na zahradu, protáhni se… A pak hurá zpátky k práci a k učení.

 

Spánek

Když se budeme učit do dvou do rána, tak se toho hodně naučíme, že? Nenaučíme. V první řadě už nám to učení v noci nepoleze do hlavy. V druhé řadě budeme druhý den tak unavení, že naše produktivita bude na bodu mrazu. Takže ať už toho učení máš sebevíc, nezapomeň se na to vyspat. Je to určitě lepší než ponocování.

 

Rozlišovat důležité

Ve chvíli, kdy toho máme moc, je potřeba naučit se rozlišovat, které věci jsou akutní a které mohu zrušit, odložit nebo omezit. V období zkoušek tak bude mít zřejmě nejvyšší prioritu naučit se na všechny písemky, mimoškolní aktivity a koníčky pak bude potřeba dočasně trochu omezit. Určitě se jich ale nevzdávej úplně. Člověk se potřebuje něčím odreagovat a brzy budou prázdniny, tak na tohle všechno bude zase čas.

 

Čerstvý vzduch

Není dobré být celý den zavřená v pokoji a koukat do učebnice. Občas je potřeba změnit prostředí a odreagovat se. Nejlepší je využít hezké počasí a jít se vyvětrat a nadýchat čerstvného vzduchu. Tělo se pěkně okysličí, nabere energii a učení půjde zase trochu snáz.

 

Plánování

Když je toho hodně, je potřeba si to všechno dobře rozvrhnout a naplánovat, abychom na něco nezapomněli. Možná běžně nepoužíváš diář, protože si zvládneš všechno zapamatovat. Pokud se ale povinnosti nahromadí, už to chce udělat si aspoň na papír rozpis toho, kdy jsou jaké písemky, do kdy mají být odevzdané seminárky a co se který den budeš učit.

 

Nebát se svěřit

Občas je toho na nás hodně, hlavně když se nám něco nepovede nebo když přichází jedna náročná situace za druhou. Každý jsme jiný. Někdo zvládá náročná období, jako kdyby se nic nedělo. Někdo je ve stresu jen trochu a někdo naopak hodně. Pokud máš pocit, že je toho na tebe moc, neboj se svěřit rodičům, učitelům, školnímu psychologovi… Kolikrát stačí jedno, dvě setkání, kdy si s někým popovídáme, získáme díky tomu na celou věc jiný náhled a vymyslíme něco, co nám pomůže v naší konkrétní situaci.

Hodně štěstí a co nejméně stresu u všeho, co tě teď čeká, přeje redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  alphaspirit 82773819 DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz