Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vanocni-jablicko-eke_i67.jpg

Zápisník redakce: Jiný kraj, jiný mrav (i na Vánoce)

Oslava Vánoc se po světě velmi liší. Někde se zdobí stromeček, jinde banánovník (Indie). Ale důvod k tomu mají všichni lidé stejný – oslavuje se příchod Ježíše Krista na svět. Jen si to každý národ dělá tak trochu po svém.

Ve Venezuele třeba věřící hojně navštěvují kostely již v období před Vánoci. Od 16. prosince se každý den účastní mše, a to až do Vánoc. Na tom by nejspíš nebylo nic zvláštního, kdyby se do kostelů lidé nevypravovali na bruslích. Tento, pro nás neobvyklý, ale zato velice ekologický, způsob dopravy dokonce donutí města uzavřít některé silnice, aby auta bruslaře neohrožovala. Společný sportovní zážitek pak možná vykompenzuje vánoční nacpávání se, kdo ví.

Španělé si na Vánoce hojně kupují lístky do vánoční loterie. Kdo se 22. prosince stane šťastným výhercem, vyhraje tolik peněz, že už do konce života nebude muset pracovat, pokud nebude sám chtít. Španělé jsou známí svou výstředností a nekončí to rozhodně podporou hazardu ve svátečních časech. Děti věří, že jim dárky přináší „caga tió“. Tedy, přináší... Jde totiž o poleno s namalovaným obličejem. A že nemá ruce, tak dárky jednoduše vykaká. V překladu jde totiž o „kakající poleno“. Děti ho proto již od půlky prosince pořádně vykrmují, aby dárků bylo co nejvíce...

Že rozbitý porcelán přináší štěstí, to víme i v Česku. V Dánsku to ale dotáhli o něco dále a talířky si o silvestrovské noci rozbíjejí lidé navzájem před dveřmi svých přátel a rodiny. Kdo má pak před dveřmi velkou porcelánovou spoušť, ten bude mít v následujícím roce štěstí. A na Nový rok také více uklízet.

Na Islandu prý o Vánocích řádí lidožravá kočka, která sní každého, kdo na sobě nemá něco nového... Za tímto zvykem nehledejme nic duchovního, ale spíše způsob, jakým zaměstnavatelé „motivovali“ své zaměstnance k práci. Za odvedenou práci, kterou pracovníci stihli do Vánoc, dostali nové oblečení. Kdo nestíhal, nedostal oblečení a kočka ho klidně mohla sežrat. Pozitivní motivace v podobě zaměstnaneckých benefitů nejspíš tenkrát nikomu nic neříkala...

Naše stromky jsou zdobené baňkami, v Argentině se zdobí vatou (a vypadá to překvapivě dobře – jako sníh), na Ukrajině pavoučky a v Německu kyselou okurkou... Ano, vážně. Okurka se skrývá mezi ostatními ozdobami, a které dítě ji jako první najde, dostane o dárek více. A když ji najde dospělý, bude mít celý rok štěstí. Kyselá okurka je tedy skleněná (nebo v podobě baňky), ale nejspíš by fungovala i ta opravdická.:)

redaktorka Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  stockcreations shuttestock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz