Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

kvet-tresne-qgm_i46.jpg

Zápisník redakce: 6 důvodů, proč miluju jaro

Jaro je nádherné. Proč? 6x proto.

Důvod první: vůně

Po šedivé zimě přichází barvami hýřící jaro. Není to však vůně květin, co mi tak evokuje jarní náladu, ale vůně roztávajícího sněhu ve smrkovém lese. Smrky nikdy nevoní tak intenzivně jako právě na jaře. A když zpod sněhu vykukují první jarní květiny, dává to krásnou naději, že život zimu přečkal. 

Důvod druhý: víííce energie

Chvíli to trvá, protože po zimě je přirozeně zásoba energie (ruku v ruce s vitamínem D, který získáváme mimo jiné ze slunce) menší. Ale stačí prvních pár jarních dní či odpolední strávených venku na jarním slunci a hned energie stoupá a s ní i chuť zkoušet nové věci, starat se o sebe, nebo něco změnit. 

Důvod třetí: jarní byliny

Moudrá příroda ví, že nám po zimě chybí pořádná dávka vitamínů, a tak právě jarní byliny jsou ty nejbohatší na vitamíny, minerály a další důležité látky. Je potřeba dodat tělu to, co potřebuje, a protože většina plodů ještě během jara není připravena ke konzumaci, tak bylinky jsou právě to řešení, které nám příroda nabízí jako na zlatém podnose.

Důvod čtvrtý: více světla

Konečně nevstáváme do tmy tmoucí! Volejme hurá a tři dny se radujme. Ačkoli i tak není vstávání zrovna moje nejsilnější stránka, ranní světlo přece jen trochu pomůže. 

Důvod pátý: pěstování

I když třeba nemáš k dispozici zahrádku, kde bys mohla nasadit nějaké rostliny, můžeš využít květináče. Já mám třeba na oknech bazalku, majoránku a pažitku. Dělá mi radost koukat, jak se energie ze semínka pomalu proměňuje v energii velké byliny. A bonusem je, že pak bylinu můžu i sníst. Zvláště doporučuju pěstovat bazalku, protože je prakticky nezničitelná, hodí se skoro do všech jídel a její lístky jsou krásně naducané.

Důvod šestý: pohyb

Jasně, hýbat se můžeme celý rok, ale takové ta jarní projížďka na kole, to je něco, co mi přes zimu opravdu chybí. A právě se zvyšující se venkovní teplotou a delším denním světlem je takových příležitostí na jaře prostě více. Turistika, cyklistika, běh anebo kratší procházka, to už je nakonec docela jedno. Jde o to vyrazit ven.

Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Jelf Kubina CC BY-SA


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz