Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

hanka-cerven-2023-nyb_i71.jpg

Zápisník redakce: Zelené smoothie

Tak schválně. Co dodá energii, vitamíny, důležité minerály a leží to zadarmo na zemi? Znáš odpověď? Jsou to divoké byliny. A právě na jaře jsou snad nejchutnější a nejvíce nabité zdravím. Možná proto, aby nám tu náročnou (a přirozeně výživově chudší) zimu nějak vykompenzovaly.

Nejdříve jsem se sběru bylinek obávala. Nejsem žádný botanik a z některých názvů mi jde hlava kolem. Když jsem ale zjistila, že výborné zelené smoothie jde udělat třeba i z listů javoru anebo lípy, bylo to jasné. Lípu a javor pozná každý, občas narazím v lese taky na bršlici kozí nohu (poznáš ji bezpečně, pokud ji utrhneš hned od země - stonek je zakončen rozšířením, které vypadá jako kopýtko), na louce zase zcela jistě poznám žebříček (sbírám lístky připomínající žebřík), jetel (listy i květy), jitrocel (listy) anebo ženskou bylinu kontryhel (listy). Kopřivu bych si taky nespletla.

Možností je však mnohem více. Sbírat se dá taky ptačinec žabinec, březové lístky, pampeliškové listy i květy, sedmikrásky,...
A jak z toho pak udělat zdravé a chutné zelené smoothie? To, co najdu (někde v přírodě, ne hned u cesty), propláchnu vodou a dám do mixéru. Přidám k tomu pak například jablko, banán nebo hrušku a vše dohromady rozmixuji najemno.

Na smoothie je super, že si můžeš krásně hrát s chutěmi - více banánu, možná přidat pomeranč nebo mandarinku,... Různé kombinace bylinek... Fantazii se meze nekladou. Zajímavě taky chutná, přidá-li se banán zmražený, smoothie je pak opravdu osvěžující.

Tak co, zkusíš to taky?

redaktorka Hanka

PS: Vždy sbírej jen ty byliny, u kterých si jsi opravdu jistá jejich totožností. A používej raději rostliny jen z čistých míst. Ne ty, které rostou přímo u silnice apod.

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz