Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

deka-pro-cernousky-cgv_i68.jpg

Víkendové čtení: Buďte akční!

Rok milosrdenství je pro nás všechny velkou motivací dělat něco pro druhé. Jedním z milosrdných skutků je také šatit chudé. Ale jak to udělat? Nás v redakci zaujal charitativní projekt Knit A Square, který pomáhá sirotkům v Jižní Africe.

O co jde?

Jižní Afrika je plná sirotků, nemocných dětí a smutných příběhů. Ale každý má naději. My jsme se rozhodly s tím něco udělat. Nadchla nás myšlenka, že malý skutek může způsobit velké dobro. Do Afriky se posílají upletené nebo uháčkované čtverce a v místních dílnách se sešívají a pak putují k potřebným dětem na ulici či do sirotčinců. Na jednu deku je třeba 35 čtverců. My v redakci jsme se už do háčkování a pletení pustily. Ale potřebujeme pomoc. Připojte se k nám a společně třeba pošleme celých 35 čtverců a jedno dítě bude moci spát pod přikrývkou. A protože jsme optimistky, věříme, že se vás připojí víc a pošleme do Jižní Afriky obrovský balík.

Proč se do toho pustit?

redaktorka Petra:

Pro mě bylo háčkování čtverců velkou výzvou. Z velké části i proto, že jsem se to musela nejdřív sama naučit. Pomohl mi návod, který jsem našla na youtube. :-) Podle něho jsem vyrobila čtverce hned dva, každý z jiné příze. Jsem ráda, že jsem dílo dotáhla až do konce, a mohla tak přispět svojí „troškou do mlýna“.

produkční Marie:

Já jsem čtverce pro změnu upletla – jednoduchým vzorem, který rychle přibývá, tzn. hladce pořád dokola. Přiznávám poctivě, že jsem svůj první čtverec musela dvakrát vypárat, nějak jsem se do těch dvaceti cenťáků prostě nevešla :). Ale vím, že i ten můj kousíček deky někde v Africe někomu pomůže. A to stojí za to!

šéfredaktorka Majka:

Líbí se mi, že stačí tak málo a navíc, když nás bude víc, nebudeme se bát vlka nic a upleteme celou deku. Moje čtverce jsou háčkované, a i když jsem několikrát párala, než jsem přišla na to, kolik musím mít ok, neodradilo mě to. Dokonce jsem se naučila nový vzor. :-)

Jak na to?

Uháčkujte nebo upleťte čtverec z hřejivé vlny o velikosti 20 × 20 cm a posílejte do redakce na adresu Purkyňova 5, Olomouc 772 00. (můžete posílat průběžně až do konce prázdnin). Po dokončení každého čtverce je potřeba nechat volný konec vlny dlouhý cca 50 cm, aby bylo možné k sobě čtverce sešít. „Ocásek“ je potřeba pak ke čtverci „přimotýlkovat“, aby se nezašmodrchal s jinými. Pokud neumíš háčkovat tady je pár tipů a návodů.

https://www.youtube.com/watch?v=c7tYtcKFZcA

https://www.youtube.com/watch?v=8V5kfkRTy7g

https://www.youtube.com/watch?v=L_qYVSgNqgY

Pusťte se do toho s mámou, babičkou nebo kamarádkou. Redakce

Info: https://upletctverec.wordpress.com/

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

 


 

 

Autor fotografie:  redakce IN!


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz