Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-na-louce-buv_i71.jpg

Zápisník redakce: Postní zahrada

Příští týden 2. března začíná Popeleční středou postní období, ve kterém se budeme připravovat na nadcházející Velikonoce. Při té příležitosti jsme po vás v IN! i tady na webu nachystali postní zahradu, které vás postní dobou provede. 

V únorovém IN! jsme vám nachystali postní zahradu a psali jsme o tom, že náš život je jako zahrada. Když se o zahradu staráme, vyrostou nám v ní krásné rostliny a budeme mít nádherné místo plné barev a klidu, kde se budeme cítit dobře. Když se o zahradu starat nebudeme a bude nám jedno, co se v ní děje, ze začátku možná ještě bude vypadat docela k světu. Časem v ní ale začne klíčit plevel, který krásné rostliny udusí.

Z našeho života bychom proto měli vytrhat plevel, než začneme pěstovat něco krásného. Tím plevelem může být třeba pomlouvání druhých, závist, lenost, sobectví, odsuzování druhých, vztek nebo drzost.

Místo plevele pak můžeme zasadit semínka krásných věcí, které můžeme opečovávat a nechávat je vyrůstat v ještě krásnější věci. Semínka k zasazení jsou třeba přátelství, radost, pokora, laskavost, odvaha, vděčnost, láska, kreativita, dobrosrdečnost, pravdivost a skromnost.

Existuje mnoho způsobů, jak o zahrádku pečovat. Aby se v zahrádce dařilo semínkům, která jsme zasadili, měli bychom hezky mluvit o druhých a umět si na ně udělat čas. Taky bychom měli být všímaví ke svému okolí, přát druhým jejich úspěch, nevychloubat se a odpouštět. Hodně pomůže, když se budeme soustředit na to, abychom byli aktivní, trpěliví a ohleduplní. Pomáhá nám v tom všem i víra, takže bychom se neměli zapomínat modlit a obracet k Bohu a chodit ke svátosti smíření a přijímat eucharistii.

 

Co vás čeká v postní zahradě?

Nechtěli jsme, aby postní zahrada byla jednostranná. Připravili jsme pro vás proto postního průvodce, který v sobě kombinuje úkoly, výzvy, podněty k zamyšlení i modlitební úmysly, abychom společně mohli rozvíjet různé oblasti našich životů.

Každý den vás čeká jedno okénko s aktivitou, která vám pomůže pečovat o zasazená semínka a vytvářet z vašeho života krásné místo, kde neroste plevel. Vytáhněte proto únorové číslo, nebo si postní zahradu stáhněte u nás na webu a vytiskněte.

Krásnou postní dobu přeje Martina.

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  angiolina DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz