Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

kola-u-cesty-vikendove-cteni-cqh_i17.jpg

Zápisník redakce: NO POO aneb nemyjeme vlasy?

Poprvé jsem se s No poo metodou setkala u spolubydlící. Vlasy si nemyla šampónem, ale žitnou moukou smíchanou s vodou. V lapači vlasů v odtoku to vytvářelo bílé hrudky a já to nesnášela. Někdy je dobré se k tomu, co vás vytáčí, postavit čelem a zjistit o tom více. A tak jsem se ptala. A to dost. Proč spolubydlící k umývání vlasů používá mouku? V čem je to lepší? A jak to celé funguje?
Prý obyčejné šampóny vlasy zatěžují, ty se po nich více mastí a celkově narušují pokožku.
Nešlo mi to do hlavy – umývání vlasů šampónem mi přišlo tak normální, že mě nikdy nenapadlo se nad tím pozastavovat.

A tak jsem si No poo metodu začala googlit. Četla jsem ty úžasné příběhy holek, co si myjí vlasy jenom teplou vodou a mají je nádherné. A mě to nadchlo. Tohle musím taky zkusit!


Šla jsem na to několika různými cestami. Nejdříve jsem zkoušela umývat vlasy sodou a jablečným octem, potom žitnou moukou, a nakonec jenom čistou vodou. Internetové návody varovaly před tím, že při přechodu na tuto alternativu mytí nebudou vlasy aspoň dva týdny vypadat nijak vábně. No, u mě tato fáze trvala minimálně dva měsíce! A vlastně ani nikdy pořádně umyté nebyly. Nejšílenější to bylo v létě, kdy se hlava hodně potí. V tu dobu jsem navíc absolvovala docela dlouhou cestu na kole a umývání vlasů v potoce pomocí sody prostě nefungovalo. Dílo bylo dokonáno v přilbě, kde jsem vlasy navíc ještě zapařila. Byla to velká svědící a mastná katastrofa. Cyklistika prostě vlasům nesvědčí.

Po tomhle zážitku jsem si uvědomila, že tato no poo cesta asi nebude pro mě. A z extrému jsem se posunula ke kompromisu. A víte co? Konečně to funguje. Používám tuhé šampóny bez parabenů a silikonů. Konečně jsem došla k tomu, co popisovaly články na internetu. Vlasy se opravdu tolik nemastí, vypadají zdravě a pěkně.


Ne vždy je třeba jít cestou naprostého extrému, abychom dosáhly požadovaného výsledku. Někdy se stačí předtím, než do toho skončíte po hlavě, zamyslet. Někdy je pomalejší cesta ta účinnější. redaktorka Hanka

 

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Vojtěch Brychta


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz