Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

hrnicek-v-ruce-wsv_i77.jpg

Zápisník redakce:Podzim s vůní čaje

Podzim je pro mě čas chození. Nejkrásnější procházky jsou samozřejmě v parcích a ve smíšených lesích, kde to hraje všemi barvami.
Podzim ale, a hlavě ten pozdní, který máme teď, kdy jsou mlhy a nevlídno, je pro mě čas, kdy se nutně potřebuji zachumlat do deku a uvařit si čaj nebo zajímavý nápoj.

Možná to máte podobně. Ze začátku mě podzim nabíjí svými barvami. Táhne mě to ven a spolu s naším psem objevujeme zajímavá místa. Ale po pravdě, na podzim jsou všechna místa u nás v Pomoraví zajímavá :-)

A pak to přijde. Ranní mlhy, co trvají celý den. Pršavo a nevlídno. Listy se zbarví do tmavohnědé a je po náladě. To se mi nechce vytáhnout paty a najíždím na „zimní režim“. To znamená – deka, kniha a čaj.

Ale není čaj jako čaj. Musí být správně voňavý a sladký, netradiční, neotřelý a barevný. Miluji experimenty a doufám, že vás taky namotivuji, zkusit si vyrobit svůj vlastní podzimní nápoj.

Mé dva nejoblíbenější vám tady prozradím a doufám, že mi pak napíšete zda vám chutnaly a případně, jaké netradiční nápoje se podařily vytvořit vám. :-)

 

Vůně skořice a jablíčka

Je to klasika, já vím. Ale za mě se tato kombinace nikdy neokouká ani neovoní. Nejdříve si nachystám nálev. Jablečný mošt, asi půl litru naředíte podle vaší chuti. Já dávám poměr půl na půl s vodou. Do kastrůlku přidám k moštu celou skořici, 2 hřebíčky a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. To vše svařím. Do konvice na čaj dám sáček černého čaje (kdo má sypaný tím lépe) a zaliji ho svařeným a ochuceným moštem. Nechám vyluhovat cca 5 minut a pak černý čaj vyndám.

Tip: Zdobit můžete nakrájeným plátkem jablíčka. Já osobně, ho ještě nechám zkaramelizovat na pánvi. Tzn.: Na pánev nasypu cukr (může být i med) a na něj položím plátek jablíčka. Pomalu zahřívám. Jak se cukr rozpustí a nalepí se na jablíčko, může se dát do hrnečku a zalít jablečným čajem.

 

Mandarinkový nápoj

Tato dobrota se dá uvařit jak ze syrových mandarinek, tak z konzervovaných. Ty já mám raději, protože používám nálev, který nádherně voní i chutná.

Tři syrové mandarinky oloupu a nakrájím. Dám do kastrůlku asi půl litru vody, přidám cukr podle chuti, skořici a badyán a svařím. Nechám vyluhovat a mezitím si uvařím druhou půlku čaje. Používám sypaný roibos s vánoční vůní. Nabídka je veliká, stačí si vybrat. Uvařím ho do konvice a když je vyluhovaný, přes sítko vliji do konvice mandarinkový nálev a zamíchám.

A teď už jen tu knihu a deku :-)

Majka, šéfredaktorka časopisu INdívčí svět

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  Sergii Mostovyi Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
     

    Vydavatelství IN s.r.o.
    Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

    objednávky:
    tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
    mail: objednavky@in.cz

    redakce:
    Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

    tel.: 775 598 603
    mail: redakce@in.cz