Podzim je pro mě čas chození. Nejkrásnější procházky jsou samozřejmě v parcích a ve smíšených lesích, kde to hraje všemi barvami.
Podzim ale, a hlavě ten pozdní, který máme teď, kdy jsou mlhy a nevlídno, je pro mě čas, kdy se nutně potřebuji zachumlat do deku a uvařit si čaj nebo zajímavý nápoj.
Možná to máte podobně. Ze začátku mě podzim nabíjí svými barvami. Táhne mě to ven a spolu s naším psem objevujeme zajímavá místa. Ale po pravdě, na podzim jsou všechna místa u nás v Pomoraví zajímavá :-)
A pak to přijde. Ranní mlhy, co trvají celý den. Pršavo a nevlídno. Listy se zbarví do tmavohnědé a je po náladě. To se mi nechce vytáhnout paty a najíždím na „zimní režim“. To znamená – deka, kniha a čaj.
Ale není čaj jako čaj. Musí být správně voňavý a sladký, netradiční, neotřelý a barevný. Miluji experimenty a doufám, že vás taky namotivuji, zkusit si vyrobit svůj vlastní podzimní nápoj.
Mé dva nejoblíbenější vám tady prozradím a doufám, že mi pak napíšete zda vám chutnaly a případně, jaké netradiční nápoje se podařily vytvořit vám. :-)
Je to klasika, já vím. Ale za mě se tato kombinace nikdy neokouká ani neovoní. Nejdříve si nachystám nálev. Jablečný mošt, asi půl litru naředíte podle vaší chuti. Já dávám poměr půl na půl s vodou. Do kastrůlku přidám k moštu celou skořici, 2 hřebíčky a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. To vše svařím. Do konvice na čaj dám sáček černého čaje (kdo má sypaný tím lépe) a zaliji ho svařeným a ochuceným moštem. Nechám vyluhovat cca 5 minut a pak černý čaj vyndám.
Tip: Zdobit můžete nakrájeným plátkem jablíčka. Já osobně, ho ještě nechám zkaramelizovat na pánvi. Tzn.: Na pánev nasypu cukr (může být i med) a na něj položím plátek jablíčka. Pomalu zahřívám. Jak se cukr rozpustí a nalepí se na jablíčko, může se dát do hrnečku a zalít jablečným čajem.
Tato dobrota se dá uvařit jak ze syrových mandarinek, tak z konzervovaných. Ty já mám raději, protože používám nálev, který nádherně voní i chutná.
Tři syrové mandarinky oloupu a nakrájím. Dám do kastrůlku asi půl litru vody, přidám cukr podle chuti, skořici a badyán a svařím. Nechám vyluhovat a mezitím si uvařím druhou půlku čaje. Používám sypaný roibos s vánoční vůní. Nabídka je veliká, stačí si vybrat. Uvařím ho do konvice a když je vyluhovaný, přes sítko vliji do konvice mandarinkový nálev a zamíchám.
A teď už jen tu knihu a deku :-)
Majka, šéfredaktorka časopisu INdívčí svět
Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.