Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

hanka-kanarske-ostrovy-mct_i40.jpg

Zápisník redakce: One way ticket

One way ticket na Kanárské ostrovy. Mít letenku jenom na cestu tam, ne zpátky, je zcela nová zkušenost, kterou právě zažíváme.

V mém životě nastala chvíle, kdy bych se měla usadit, ale nějak se mi do toho ještě nechtělo. Uznávám, že velký vliv na to měl i můj starší bratr, který před založením rodiny procestoval Indii a se svou ženou na vlastnoručně vyrobené plachetnicokánoi doplul z Moravy až do Černého moře.

Ono, najít odvahu jít jiným směrem, než se zrovna ubírají všichni vaši přátelé, není úplně jednoduché. Avšak ulehčoval mi to fakt, že mám parťáka, který do toho šel se mnou.

A tak jsme zabalili kola do krabice, našli si na jednom z ostrovů dobrovolnickou práci a vyrazili.

A já jenom zírala

Realita suché krajiny nás přivítala v celé své kráse. Naši cestu přes ostrovy jsme totiž začali na Lanzarote a Fuerteventuře. A to je jenom poušť, oceán a pár kopců. Říčka? Potok? Za celou dobu nic. Nejvíce se potoku podobala jakási stojatá voda ústící do oceánu. To však byla brakická voda, která je slaná asi jako Baltské moře. I tak se tam však vesele cachtaly kačeny. Jak se tam dostaly nám bylo záhadou, ale bylo to jako takový malý zázrak.

To, že v Česku máme pitnou vodu dostupnou pouhým otočením kohoutku, je další zázrak, který si nyní plně uvědomuji. Sladká voda je holt na planetě nerovnoměrně rozdělena a my jsme toho živými svědky. A tak vodu musíme povětšinou nakupovat v plastových lahvích, i když nám to trhá naše eko srdce.

Je však úžasné pozorovat, jak se jsou jednotlivé rostliny a živočichové se suchem schopni vypořádat. Tak například takové borovice. Nečekají na potok nebo spodní vodu, ale vlhkost odebírají pomocí jehlic rovnou ze vzduchu, respektive z mraků. Ty, co rostou na Kanárských ostrovech, jsou navíc vybaveny takovou vychytávkou. Místo dvou jehlic mají ve svazečku tři, takže vzdušné vlhkosti odeberou ještě více. Díky borovicím pak nějaké prameny existují (my je však nenašli a neviděli). Borovice jsou navíc skvěle přizpůsobené také častým požárům. Z ohořelých kmenů vzápětí po zklidnění situace začnou rašit nové větvičky. A tak zde můžeme najít celé lesy borovic, které mají černé ohořelé kmeny a bujně rostoucí větve.

Kombinace suché krajiny, vysokých kopců a nedostatku vody na mytí (a praní) nám dala poznat, kde jsou hranice naší komfortní zóny. A já mohu s uspokojením říct, že k hranici jsem ještě nedošla. Ta je ještě dál, a tak se můžu těšit na další a další dobrodružství. Možná zrovna v následujících dnech, v rámci dobrovolnické práce.

redaktorka Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz